Svijet

"PUTIN NE UNIŠTAVA UKRAJINU IZ SAMO JEDNOG ZASTRAŠUJUĆEG RAZLOGA!" Vojni analitičar tvrdi da je ovo cilj Rusije u ratu!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Oglasio se vojni analitičar o situaciji u Ukrajini.

Izvor: Twitter/Printscreen/@SkyNews/@UKRWarSitRep

Kako se čini da će napad na Ukrajinu ući u četvrtu nedelju, "predsednik Rusije Vladimir Putin se očigledno suzdržava od pokretanja totalnog rata birajući da napadne spoljne gradove, a ne prestonicu Kijev", navodi vojni analitičar u intervjuu.

U razgovoru za Ekpress.co.uk, vojni analitičar Granc-Štefan Gadi rekao je da u Rusiji još nije bilo opšte mobilizacije. Osim toga, rusko vazduhoplovstvo je poslednjih dana gađalo i uništavalo ukrajinsku industriju naoružanja, što se nedavno jasno videlo, naveo je on.

"Rusko rukovodstvo očigledno želi da kazni Ukrajinu i da joj oteža ponovno naoružavanje neko vreme nakon rata. Razoružanje je, na kraju krajeva, bio cilj ruskog rukovodstva. Zato će Ukrajini biti mnogo teže da nadoknadi svoje gubitke. Rusi su veoma oprezni sa svojim vazduhoplovstvom, na primer. Ali Rusija nije zainteresovana za rat na dva fronta. U ovom trenutku, 75 odsto, uključujući elitne jedinice, ruskih kopnenih snaga u Ukrajini je uključeno u rat sa velikim brojem žrtava. Rusija sigurno zadržava nešto od svog modernijeg naoružanja, i zato što u pozadini uvek strahuju od sukoba sa NATO-om, tradicionalno postoji određena paranoja. Ali ruski generalštab sigurno ne želi takav rat.", rekao je Gadi.

Komentari dolivaju ulje na vatru da Putin gubi kontrolu nad invazijom, kaže ekspert.

Ranije ove nedelje, ukrajinski mediji su citirali Fan Ksianronga, kineskog ambasadora u Ukrajini, koji je rekao da Kina "nikada neće napasti Ukrajinu" i da će pružiti "ekonomsku pomoć" zemlji.

"Kina je prijateljska zemlja za ukrajinski narod. Kao ambasador, mogu odgovorno da kažem da će Kina zauvek biti dobra sila za Ukrajinu, i ekonomski i politički", preneli su ove tvrdnje strani medjiji.

Tagovi