Svijet

OVO SU PUTINOVI ZAHTJEVI ZA UKRAJINU! Podijeljeni su u dvije grupe, najvažniji zavise od sastanka sa Zelenskim

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Putinovi zahtjevi za Ukrajinu otkriveni su nakon razgovora sa turskim predsjednikom.

Izvor: Youtube/nbc news

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u četvrtak uveče sa turskim predsjednikom Redžipom Tajipom Erdoganom, i iznio mu precizno ruske zahtjeve čije bi ispunjenje omogućilo mirovni dogovor sa Ukrajinom. Razgovoru je prisustvovalo i nekoliko turskih zvaničnika, a jedan od njih, portparol i savjetnik Erdogana, otkrio je detalje.

Ibrahim Kalin rekao je za Bi-Bi-Si da je Putin iznio zahtjeve koji spadaju u "dvije kategorije", i da zahtjevi iz prve grupe "ne bi bili teški" za Ukrajinu.

Putin zahtijeva da Ukrajina ne podnese zahtjev za ulaz u NATO, na šta je predsjednik Volodimir Zelenski već pristao. Potom da prođe kroz proces razoružavanja, kao i denacifikacije, koju Putin često pominje. Bi-Bi-Si javlja da bi Zelenski, koji je Jevrejin i kojem su preci stradali u Holokaustu, smatrao ovo dubokom uvredom ali da nije isključeno da bi prihvatio.

Izvor: Anadolija/Ukrayna Devlet Başkanlığı

"Moguće je da bi bilo dovoljno samo da se javno osudi bilo koja forma neonacizma, i da se obeća da će se sa njenim pristalicama obračunati", ocjenjuje britanski medij.

Četvrti zahtjev u grupi je zaštita ruskog jezika na teritoriji Ukrajine.

Ali u drugoj grupi leži nekoliko težih zahtjeva, i Putin je Erdoganu predočio da bi oni mogli da budu riješeni ukoliko se prethodno bude sastao sa Zelenskim lice u lice. Kalin nije precizirao koji su zahtjevi u drugoj grupi, objasnio je samo da se tiču Donbasa i Krima.

"Putin je bio vrlo jasan i koncizan tokom razgovora", dodao je Kalin.

Tagovi