Svijet

NETAČNE TVRDNJE RUSKOG VOJNOG ZVANIČNIKA: Pentagon ne finansira laboratorije za proizvodnju biološkog oružja u Ukrajini

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Prvobitna verzija ovog teksta sadržala je netačne informacije.

Izvor: YouTube/screenshot/Underdog

Ruski vojni zvaničnik izneo je niz tvrdnji o navodnom finansiranju biolaboratorija u Ukrajini od strane Pentagona, u svrhu pravljenja biološkog oružja.

Ruski general-potpukovnik Igor Kirilov, koji komanduje snagama nuklearne, biološke i hemijske zaštite Rusije, izjavio je u martu 2022. godine da "ima dokaze da je Pentagon direktno učestvovao u finansiranju vojno-bioloških projekata u Ukrajini". Međutim, te tvrdnje nisu tačne.

Laboratorije u Ukrajini postoje i finansirane su dijelom od strane SAD-a, ugovorom koji je potpisan još 2005. godine. Ali tvrdnje da se u tim laboratorijama proizvodi biološko naoružanje nisu tačne.

"Sjedinjene Države su takođe sarađivale na poboljšanju biološke bezbjednosti i nadzora bolesti u Ukrajini kad je u pitanju zdravlje ljudi i životinja, pružajući podršku za 46 mirnih ukrajinskih laboratorija, zdravstvenih ustanova i lokacija za dijagnostiku bolesti tokom posljednje dve decenije. Programi saradnje su se fokusirali na poboljšanje javnog zdravlja i mjera bezbjednosti u poljoprivredi u vezi sa neproliferacijom", navodi se na sajtu Ministarstva odbrane SAD, u izveštaju objavljenom u junu 2022. godine.

Tagovi