Svijet

PROGOVORIO NEMAČKI NAFTNI GIGANT - "NEĆEMO RASKINUTI SA RUSIJOM!" Upozorio na štetne posledice sankcija po EU

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Generalni direktor Nemačke multinacionalne energetske kompanije RVE, Markus Kreber, upozorio je da će zabrana uvoza ruskih energenata imati štetne posledice po EU.

Izvor: pichitstocker/iStockphoto

Markus Kreber, istakao je da u Nemačkoj i Evropskoj uniji postoji velika zavisnost od ruskog gasa, nafte i uglja, te da će sam prekid tih tokova uvoza loše odraziti na ekonomiju.

"Momentalno zaustavljanje bi imalo nepredviđene posledice po snabdevanje domaćinstava toplotom. Duži prekid u snabdevanju energijom iz Rusije takođe može naneti trajnu štetu proizvodnim kapacitetima i malim i srednjim preduzećima u industriji", rekao je Kreber na konferenciji za novinare u sedištu RVE u Esenu u utorak.

Kreber je istakao da se jasno vidi da je nemačka vlada nespremba i podeljena oko toga da se uvedu ograničenja na isporuke ruskog gasa i nafte kao sankcije uvedene Moskvi zbog rata u Ukrajini.

"Sankcije Rusiji moraju biti pažljivo birane tako da ih i sami izdržimo. Ukrajinski sukob će suštinski promeniti tržište energije. Tražiti energetsku nezavisnost od Rusije je dobro, ali na ovaj način to znači znatno veće cene energije dok ne uspemo da pređemo sa fosilnih goriva ili na obnovljive izvore energije", rekao je on i dodao da je kompanija kojom rukovodi prekinula svoje aktivnosti sa ruskim kompanijama, ali da postojeći poslovni sporazumi neće biti raskinuti.

Prošle nedelje Moskva je saopštila da je spremna za na to da prestane da izvozi energiju u EU ako unija donese takvu odluku

"Evropska unija definitivno neće imati koristi od takve odluke jer Rusija ima veću energetsku stabilnost i strpljenja. EU koja trenutno uvozi 45 odsto gasa, 25 odsto nafte i 45 odsto uglja iz Rusije, mora da razume svoju ranjivost", istakao je Nikolaj Kobrinec, koji rukovodi Odeljenjem za evropsku saradnju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.