Svijet

DŽO BAJDEN STIŽE U EVROPU! Oglasila se Bela kuća - "Predsednik će se lično pridružiti svetskim liderima NATO-a"!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Misija SAD pri NATO-u objavila je tu vest na Tviteru ranije u utorak.

Izvor: Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden će sledeće nedelje otputovati u Evropu na vanredni sastanak i pokazati podršku SAD Ukrajini, potvrdila je Bela kuća. Bajden će se lično pridružiti svetskim liderima NATO-a u Briselu, u Belgiji, sledećeg četvrtka, 24. marta.

Misija SAD pri NATO-u objavila je tu vest na Tviteru ranije u utorak.

"Predsednik će otputovati u Brisel, u Belgiju, kasnije ovog meseca, gde će se pridružiti vanrednom samitu NATO-a 24. marta kako bi razgovarao o tekućim naporima odvraćanja i odbrane kao odgovor na ničim izazvan i neopravdani napad Rusije na Ukrajinu, kao i da bi ponovo potvrdio gvozdenu posvećenost našim saveznicima u NATO-u", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki novinarima u utorak, potvrđujući tvit NATO-a.

Psaki je nastavila: "On će se takođe pridružiti zakazanom samitu Evropskog saveta kako bi razgovarali o našoj zajedničkoj zabrinutosti u vezi sa Ukrajinom, uključujući transatlantske napore da se Rusiji nametnu ekonomski troškovi, pruži humanitarna podrška onima koji su pogođeni nasiljem i odgovori na druge izazove u vezi sa sukobom".

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da bi alijansa mogla brzo da sazove samit lidera.

"Sazvao sam vanredni samit 24. marta u NATO štabu. Odgovorićemo na rusku invaziju, Ukrajina ima našu snažnu podršku. U ovom kritičnom trenutku, Severna Amerika i Evropa moraju da nastave da stoje zajedno", rekao je Stoltenberg.

Podsetimo, prošle nedelje potpredsednica SAD Kamela Haris je posetila Evropu.