Svijet

LAVROV OBJAVIO ŠTA MOSKVA ŽELI OD UKRAJINE: Ovo je cilj pregovora ruske strane, bliži li se kraj rata?!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Moskva pregovorima želi da osigura vojno neutralni status Ukrajine.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Nastavljaju se pregovori Rusije i Ukrajine, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su pregovori sa Ukrajinom usmjereni na osiguravanje njenog vojno neutralnog statusa.

"Pregovori koji se sada odvijaju su pregovori o osiguravanju vojno neutralnog statusa Ukrajine u kontekstu garancija bezbjednosti za sve učesnike tog procesa i u kontekstu demilitarizacije Ukrajine kako s njene teritorije nikada više ne bi bilo prijetnji po Rusiju, i naravno, u kontekstu obustavljanja politike nacifikacije zemlje koja je potvrđena u čitavom nizu zakonodavnih akata. To podrazumijeva i ukidanje svih diskriminacionih ograničenja koja su bila uvedena u vezi sa ruskim jezikom, obrazovanjem, kulturom, ruskim medijima", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za medije sa iranskim kolegom.

Iranski ministar: Politički proces jedino rješenje za Ukrajinu

Ministar spoljnih poslova Irana Amir Abdolahijan, koji boravi u posjeti Moskvi, rekao je da se kriza u Ukrajini mora rješavati političkim putem. Teheran pozdravlja pregovore Moskve i Kijeva, dodao je on.

"Razgovarao sam sa Lavrovom o događajima u Ukrajini… Uz razumijevanje važnih razloga koji su do toga doveli, smatramo da situaciju treba rješavati političkim putem. Mi smo protiv rata u Avganistanu, Jemenu i drugim zemljama. Ne mislimo da je rat rješenje za Ukrajinu…. Razumijemo povode za ove događaje i pregovore Lavrova i ministra spoljnih poslova Ukrajine. I podržavamo ih “, rekao je Abdolahijan posle razgovora sa šefom ruske diplomatije.

On je dodao i da ga je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba zamolio da prenese Lavrovu poruku o potrebi političkog rješavanja situacije u Ukrajini.

"Sinoć sam imao poduži razgovor sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova i on me je zamolio da prenesem gospodinu Lavrovu poruku da se Ukrajina zalaže prekid rata i usredsređivanje na politički proces“, rekao je iranski ministar.