Svijet

VELIKA BRITANIJA UVODI SANKCIJE RUSKIM DRŽAVLJANIMA - NA LISTI 370 LJUDI! Usvojili zakon, na spisku i bivši predsednik

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Ranije je Velika Britanija udarila Rusiju trgovinskim ograničenjima, uključujući dodatnu tarifu od 35% na votku.

Izvor: Profimedia

Velika Britanija je najavila da će uvesti sankcije protiv 370 ruskih državljana, a među njima je i bivši ruski predsednik. Dmitrij Medvedev i portparol predsednika Vladimira Putina su među onima koji će biti pogođeni zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja.

Ranije je Velika Britanija udarila Rusiju trgovinskim ograničenjima, uključujući dodatnu tarifu od 35% na votku. Taj potez dolazi nakon usvajanja novog zakona kojim se ubrzavaju i pooštravaju sankcije Ujedinjenog Kraljevstva. Vlada je ubrzala Zakon nakon kritika da je Velika Britanija bila suviše spora u sankcionisanju Rusa koji su povezani sa predsednikom Putinom, prenosi BBC.

Takođe su preneli da zakon dozvoljava Velikoj Britaniji da sankcioniše one kojima je EU, SAD ili Kanada zamrznula imovinu i da preduzme mere da spreči bogate Ruse da koriste London za pranje novca, navodi BBC. Ruski premijer Mihail Mišustin i ministar odbrane Sergej Šojgu bili su među ostalim visokoprofiliranim saveznicima predsednika Putina koje je Velika Britanija sankcionisala.

Izvor: Screenshot/Youtube/Ruptly

Među ostalima su Putinov sekretar za štampu Dmitrij Peskov i portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova, koje je vlada Velike Britanije nazvala "ruskim propagandistima". Ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je da Ujedinjeno Kraljevstvo "ide dalje i brže nego ikad u napadu na one koji su najbliži Putinu", preneo je BBC.

"Mi ih pozivamo na odgovornost za njihovo saučesništvo u ruskim zločinima u Ukrajini", rekla je ona. "U saradnji sa našim saveznicima, nastavićemo da pojačavamo pritisak na Putina i ukidamo finansiranje ruske ratne mašinerije", rekla je ona.

Tagovi