Svijet

"OVO JE ISTORIJSKA ODLUKA!" EU zadala još jedan udarac Putinu i uvela NOVA OGRANIČENJA - otkrili koji je cilj sankcija

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Zabrana je uslijedila nakon razgovora među liderima EU u Versaju u četvrtak i petak, prenosi Gardijan.

Izvor: Youtube/ European Commission

Evropski ministri finansija zvanično su odobrili četvrti paket sankcija protiv više od 600 ruskih državljana, što je francuski ministar finansija Bruno Le Mer nazvao "istorijskom odlukom". Zvanično su pristali na sankcije uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja Romanu Abramoviču.

"To je najbrži i najjači paket sankcija koje je Evropska unija ikada usvojila u svojoj istoriji", rekli su ministri, a očekuje se da će svi detalji biti objavljeni u časopisu Evropske unije kasnije danas.

Sankcije uključuju:

  • Zabrana uvoza čeličnih proizvoda u EU
  • Zabrana novih investicija u ruskom energetskom sektoru, sa ograničenim izuzecima za civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda nazad u EU.
  • EU zabrana izvoza luksuzne robe (npr. luksuznih automobila, nakita) vrijednosti.
  • Zabrana rejtinga Rusije i ruskih kompanija od strane agencija za kreditni rejting EU i pružanje usluga rejtinga ruskim klijentima, što bi dovelo do toga da oni još više izgube pristup finansijskim tržištima EU.


Zabrana je uslijedila nakon razgovora među liderima EU u Versaju u četvrtak i petak, prenosi Gardijan.

"Kako se nastavlja rat predsjednika Putina protiv ukrajinskog naroda, raste i naša riješenost da podržimo Ukrajinu i osakatimo finansiranje Kremljove ratne mašinerije. Ovaj četvrti paket sankcija je još jedan veliki udarac ekonomskoj i logističkoj bazi na koju se Rusija oslanja da izvrši invaziju na UkrajinuCilj sankcija je da predsjednik Putin zaustavi ovaj nehumani i besmisleni rat", rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Tagovi