Svijet

NATO ĆE ODGOVORITI SVOM SNAGOM! Bajdenov savjetnik ZAPRIJETIO RUSIMA - ovo frustrira Putina!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država Džejk Salivan rekao je u nedjelju da će SAD "braniti svaki pedalj teritorije NATO-a" nakon ruskog napada na zapadnu Ukrajinu ovog vikenda.

Izvor: Profimedia/youtube/screenshot/CNN

Baraž ruskih projektila pogodio je objekat za obuku u blizini granice između Ukrajine i Poljske, ubivši najmanje 35 ljudi, saopštili su u nedjelju ukrajinski zvaničnici. Ovaj objekat u Javorivu, u Ukrajini, nalazi se samo oko 25 milja od granice sa Poljskom i bio je izložen najzapadnijoj meti pogođenoj ruskim projektilima od početka ruske invazije na Ukrajinu prije 19 dana.

"Sjedinjene Države će raditi sa našim saveznicima na odbrani svakog pedalj teritorije NATO-a, a to znači svaki inč", rekao je Saliven za CBS nakon ovog napada u blizini NATO članice - Poljske.

Saliven je dodao da u slučaju napada na teritoriju NATO-a, čak i da je u pitanju samo slučajan hitac, "NATO alijansa bi odgovorila na to". Salivan je takođe rekao za CNN u nedjelju da napad "nije iznenađenje" za američku obavještajnu i nacionalnu bezbjednosnu zajednicu, koja je predvidjela da će ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuti napade širom Ukrajine.

"Ono što to pokazuje jeste da je Vladimir Putin frustriran činjenicom da njegove snage ne postižu napredak kakav je mislio da će ostvariti protiv velikih gradova, uključujući Kijev, da on proširuje broj meta, da gađa i da je pokušava da izazove štetu u svakom dijelu zemlje", rekao je Saliven.

Procjenjuje se da je oko 30 ruskih raketa koje su gađale objekat, poznat kao Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbjednosti, takođe povrijedio 134 osobe, rekao je guverner Lavovske oblasti Maksim Kozicki, prenosi AP.

"Vazdušni napad je izveden sa Crnog i Azovskog mora", napisao je Kozicki u Telegramu u nedjelju, prenosi NBC Nevs. On je dodao da je većina projektila "oborena jer je sistem PVO funkcionisao". Kozicki je ponovio pozive na zonu zabrane letova, rekavši da je "sada kada se granatiranje približava granicama zemalja NATO-a, ovo ključni trenutak".

Poziv na zonu zabrane letova ponovio je zamjenik gradonačelnika Lavova Andrij Moskalenko tokom gostovanja u emisiji ABC televizije u nedjelju, za koji je rekao da bi to moglo "spasiti mnogo života". Međutim, portparol Pentagona Džon Kirbi takođe se pojavio u istoj emisiji, a na pitanje voditeljke da li je zona zabrane letova mogla da spriječi napad u Javorivu, Kirbi je odgovorio: "Ne, ja ne ne mislim tako."

"Zona zabrane letenja zvuči kao neka lijepa vazdušna policija, ali ja sam učestvovao u jednoj ovakvoj situaciji kao mlad oficir na nosaču aviona još ranih 90-ih. To je borba. Morate biti voljni da pucate i da neko puca na vas", dodao je on.

Napad u zapadnoj Ukrajini dolazi nakon što je Rusija upozorila da će pošiljke oružja iz zemalja NATO-a biti "legitimne mete" za ruske napade. Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbjednosti u prošlosti je bio domaćin međunarodnih vježbi NATO-a i korišćen je za obuku ukrajinskog vojnog osoblja, često uz uputstva SAD i saveznika iz NATO-a.