Svijet

"MOJ PRIJATELJ JE UPUCAN I OSTAVLJEN!" Kolega ubijenog novinara u Ukrajini opisao UŽAS - išli smo da snimamo, a onda...

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Informaciju o smrti američkog novinara saopštio je i potvrdio šef regionalne policije.

Izvor: Twitter/annalisacamilli/Printscreen

Američki novinar Brent Reno (51) ubijen je u blizini Kijeva, dok je njegov kolega Huan Aredondo, prebačen u bolnicu. On je rekao italijanskom novinaru da je bio sa Brentom Renaudom kada su se našli na udaru, na snimku objavljenom na Tviteru.

"Prešli smo jedan od prvih mostova u Irpinu, išli da snimamo druge izbjeglice kako odlaze, i ušli smo u auto, neko je ponudio da nas odveze do drugog mosta i prešli smo punkt, a oni su počeli da pucaju na nas. Vozač se okrenuo, a oni su nastavili da pucaju. Moj prijatelj je Brent Reno, i on je upucan i ostavljen."

On dalje kaže da ne zna šta se desilo sa Brentom.

"Vidio sam da su ga upucali u vrat i razdvojili smo se", dodajući da je kolima hitne pomoći prevezen u bolnicu.

Podsjetimo, informaciju o smrti američkog novinara saopštio je i potvrdio šef regionalne policije.

"U Irpenu je danas upucan 51-godišnji dopisnik svjetski poznatog medija", napisao je na Fejsbuku šef policije Andrij Nebitov. "Još jedan novinar je povrijeđen. Sada pokušavaju da uklone žrtvu iz ratnog područja", dodao je on.

Post na društvenim mrežama opisao je stradalog reportera kao video novinara i nagrađivanog reditelja dokumentarnih filmova Brenta Renoa.

I dok su mediji, kao i sam ukrajinski šef policije prenijeli da je Reno novinar čuvenog Njujork Tajmsa, iz ovog američkog medija su se oglasili i demantovali da je Reno bio na radnom zadatku u okviru njihove kompanije.

"Strašno nam je žao zbog smrti američkog novinara u Ukrajini, Brenta Renoa. Brent je bio talentovani fotograf i videograf, ali nije bio na zadatku za Njujork Tajms u Ukrajini", rekao je urednik Njujork Tajmsa Klif Levi.

U saopštenju objavljenom na Tviteru napisali su da je Brent posljednji put radio za njih 2015. godine, kao i da je zabunu vjerovatno unijelo to što je u momentu smrti kod sebe imao novinarsku legitimaciju iz vremena kada je radio za Njujork Tajms. 

Takođe, američki savetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven kaže da će Rusija zbog ovog snositi posljedice. Vijest o smrti je bila "šokantna i užasavajuća", rekao je, a američki zvaničnici će se konsultovati sa ukrajinskim zvaničnicima kako bi utvrdili "kako se to dogodilo".

Tagovi