Uživo

JEDNA DRŽAVA DRŽI KLJUČ MIRA! Generalštab Ukrajine objavio fotografiju i poruku ruskim vojnicima!

Pratite najnovije vijesti o Rusiji i Ukrajini uživo, iz minuta u minut!

Izvor: Twitter/Printscreen/@SkyNews/@UKRWarSitRep

Ruska ofanziva ušla je u treću nedelju, i trenutno su pod napadom i tri nove lokacije - Luck, Dnjepar i Ivano-Frankivsk.

U petak je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN Rusija tvrdila da Ukrajina proizvodi biološko oružje uz pomoć Amerike, ali je šef za razoružavanje, Izumi Nakamicu, izjavio da UN nemaju nikakve informacije o navodnom programu proizvodnje takvog oružja u Ukrajini.

Bjelorusija bi mogla da se priključi ratu, a američki predsjednik Džo Bajden kazao je da bi angažovanje američkih snaga značilo Treći svjetski rat.

Detaljni izvještaj prethodnog dana rata u Ukrajini čitajte u našem blogu uživo od petka.

22:42

Generalštab Ukrajine na svojoj Fejsbuk stranici objavio fotografiju

Ukrajinska vojska objavila je u petak fotografiju Duha Kijeva i njegovu poruku ruskim vojnicima: "Dolazim po vaše duše". Od početka rada u Ukrajini kruže legende o duhu Kijeva, a da li uopšte postoji, niko nikada nije znao. Riječ je o mitskom borbenom pilotu ukrajinske vojske koji je oborio mnogo ruskih aviona.

Sada je Generalštab Ukrajine na svojoj Fejsbuk stranici objavio fotografiju na kojoj se vidi pilot sa crnim vizirom i kiseoničkom maskom u svom borbenom avionu MiG-29.

"Zdravo ruski zlotvori, dolazim po vašu dušu", stoji u saopštenju sa potpisom "Duh Kijeva". Pilot na fotografiji pokazuje rakete u svom avionu.

22:20

Izrael je ključni igrač u rusko-ukrajinskom sukobu

Izrael je zauzeo prilično individualan stav o rusko-ukrajinskom sukobu. Vlada nije uvela nikakve sankcije protiv oligarha, niti je dala oružje ukrajinskim oružanim snagama kako je Vašington predložio da bi trebalo, prenio je Jerusalem post.

Izrael ima svoje interese u ratu: kampanju bombardovanja iranskih ciljeva u Siriji, na koje Rusija mora da zatvori oči, i tekući pregovori u Beču o sklapanju novog iranskog nuklearnog sporazuma, u kojem je Rusija ključni igrač.

20:51

Poginulo 7 civila

Ukrajinska obavještajna služba saopštila je da je sedam civila poginulo, među njima i jedno dijete, nakon što su ruske trupe pucale na konvoj za evakuaciju u regionu Kijeva. Ukrajina je optužila Rusiju da je pucala na konvoj civila evakuisanih iz sela Peremoha, prenosi Rojters.

"Posle napada, okupatori su natjerali ostatke kolone da se vrate ka Peremohi i ne puštaju ih iz sela", navodi se u saopštenju obavještajne službe. Rusija je poricala da je ciljala civile od početka invazije 24. februara.

20:19

Pobune u bjeloruskoj vojsci

Bjeloruska vojska podigla je pobunu u Brestu zbog nespremnosti da se bori sa Ukrajinom.

"U nekim jedinicama stacioniranim u blizini grada Bresta ima nereda - vojna lica, uključujući oficire, izražavaju nespremnost da učestvuju u ratu protiv Ukrajine. Slučajevi odlaska službenika Ministarstva unutrašnjih poslova iz zemlje zajedno sa porodicama takođe su učestali", poručuju iz Centra za strateške komunikacije i informisanje bezbjednost pri Ministarstvu kulture.

20:02

Jedan od najsmrtonosnijih snajperista stigao u Ukrajinu

Jedan od najsmrtonosnijih snajperista na svijetu odgovorio je na poziv ukrajinskog predsjednika i pridružio se borbama u Ukrajini. Kanadski strijelac, poznat samo po svom nadimku Vali, dolazi iz elitnog 22. kraljevskog kanadskog puka i ima prethodno borbeno iskustvo iz sukoba u Kandaharu tokom rata u Avganistanu između 2009. i 2011. godine, prenosi Dejli mejl.

18:57

Kuleba: Ukrajina spremna da pregovara

Ukrajina je spremna da pregovara o okončanju rata, koji je Rusija započela prije više od dvije nedjelje, ali se neće predati, niti prihvatiti bilo kakve ultimatume, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Govoreći na virtuelnom događaju, koji je organizovala nestranačka, neprofitna organizacija Inicijativa za obnovu demokratije, Kuleba je rekao da bi životi civila bili spašeni ako bi Ukrajina imala više borbenih i jurišnih aviona za uništavanje velikih vojnih kolona, prenio je Rojters.

Izvor: Facebook/Screenshot/Dmytro Kuleba

18:49

Ukrajinska vojska granatirala ruski civilni teretni brod?

Ukrajinska vojska pucala je na ruski civilni teretni brod "Sormovski 3064" u Azovskom moru, i pokrenut je krivični postupak, navodi Telegram kanal Istražnog komiteta Ruske Federacije.

"Prema istrazi, 12. marta 2022. godine ukrajinski vojnici koji su izvodili vojne operacije na jugoistoku Ukrajine pucali su iz neselektivnog oružja na ruski civilni teretni brod Sormovski 3064", navodi se u izvještaju.

18:27

"Volnovaha više ne postoji"

Jugoistočni grad Volnovaha potpuno je uništen od ruske invazije, kaže guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko. On je rekao da je od početka invazije većina stanovništva Volnovahe pobjegla, a veliki dio njene infrastrukture je uništen, što znači da grad više ne postoji.

"Generalno, Volnovaha sa svojom infrastrukturom kao takvom više ne postoji", rekao je on za ukrajinski TV kanal Direct. Ali on je rekao da se tamo i dalje vode borbe kako bi se spriječilo rusko opkoljavanje strateški važne teritorije, navodi BBC.

17:54

Oglasio se Stejt department

Portparol Stejt departmenta, Ned Pris, dao je komentare u subotu nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da bi zapad trebalo više da bude uključen u pregovore o okončanju rata.

"Ako postoje diplomatski koraci koje možemo da preduzmemo za koje ukrajinska vlada vjeruje da bi bili od pomoći, spremni smo da ih preduzmemo. Radimo na tome da Ukrajince stavimo u najčvršću moguću pregovaračku poziciju, uključujući povećanje pritiska na Rusiju nametanjem velikih troškova i pružanjem bezbjednosne pomoći kako bi se Ukrajinci odbranili", rekao je on.

17:44

"Putin ne želi da okonča rat"

Zvaničnik francuskog predsjedništva rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin nije pokazao spremnost da prekine rat sa Ukrajinom tokom današnjeg razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi Rojters.

"Francuski i nemački lideri ponovili su svoj poziv na hitan prekid vatre u Ukrajini kao uslov za pune pregovore. Putin nije pokazao spremnost da okonča rat", kaže francuski zvaničnik.

17:22

Ukrajinski grad potpuno razoren

"Grad Volnovaha na istoku Ukrajine potpuno je uništen nakon ruske invazije", izjavio je danas guverner Donjecka Pavlo Kirilenko, prenosi Rojters.

16:58

"Imaćete Kijev samo ako ga sravnite sa zeljom"

Ukrajinski lider je posljednjem obraćanju javnosti nagovijestio da bi budući mirovni pregovori sa Rusijom mogli da se održe u Jerusalimu. On je takođe rekao da NATO alijansi nedostaje "hrabrost" u svom odgovoru na rat u Ukrajini.

"Rusija može da zauzme Kijev samo ako ga sravni sa zemljom", rekao je on.

16:21

Zelenski: Ubijeno je oko 1.300 ukrajinskih vojnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je novinarima da je oko 1.300 ukrajinskih vojnika ubijeno u prvih 17 dana ruske invazije. Zapadni izvori su u petak procijenili da je u tom periodu ubijeno i oko 6.000 ruskih vojnika.

16:05

Završen razgovor!

Zapadni lideri održali su telefonski sastanak sa Vladimirom Putinom i od njega tražili prekid vatre. Portparol njemačke vlade kratko potvrdio da "drugi detalji o sadržaju razgovora" neće biti objavljeni.

13:49

Francuski i njemački lideri u novom razgovoru sa Putinom

Lideri Francuske i Njemačke održavaju još jednu rundu telefonskih razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Oni su prethodno bili u kontaktu u četvrtak, kada su predsjednik Emanuel Makron i kancelar Olaf Šolc zatražili hitan prekid vatre od Rusije.

Predsjednik Makron je tokom krize naglašavao potrebu da se kanali komunikacije sa Rusijom drže otvorenim, i održao je devet telefonskih razgovora sa liderom Kremlja.

13:15

Novo obraćanje Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u novom video obraćanju na društvenim mrežama rekao je da je ruska vojska pretrpjela najveće gubitke u poslednjih nekoliko decenija – tvrdeći da je 31 ruski bataljonski odred sada onesposobljen za borbu.

On zahtijeva da se odmah oslobodi gradonačelnik Melitopolja kojeg su, kako se izvještava, otele ruske snage. Pročitajte šta je razgovarao sa njemačkim i francuskim liderima.

12:26

Rakete pogodile aerodrom južno od Kijeva

Ukrajinski vojni aerodrom južno od Kijeva pogođen je ruskim projektilima. Gradonačelnik Vasilkiva rekao je da je napad uništio pistu i skladište goriva, kao i da je izazvao eksplozije u prodavnici municije.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se gusti crni dim koji se uzdiže sa aerodroma.

12:25

Na udaru džamija u Mariupolju

Ruske snage gađale su džamiju u opkoljenom ukrajinskom lučkom gradu Marijupolju, gdje se sklonilo više od 80 odraslih i dece, uključujući turske državljane, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova, piše Gardijan.

Ministarstvo je na Tviteru navelo da je granatirana džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog. Nisu objavljeni detalji o žrtvama i materijalnoj šteti.

12:06

Granatirana onkološka bolnica

Ruske trupe granatirale su regionalnu onkološku bolnicu u gradu Mikolajevu na jugu Ukrajine, tvrdi na Fejsbuku šef gradske regionalne zdravstvene uprave Maksim Beznošenko navodeći da granatiranje nije izazvalo značajnu štetu.

On je kazao da bolnica nastavlja da radi.

"Samo nenormalan može da napada slabe. Ti slabi su naši pacijenti. Upravo su ova čudovišta granatirala onkološku bolnicu. Bolnicu koja pruža negu pacijentima sa rakom iz cijele Mikolajevske oblasti“, naveo je Beznošenko u objavi od 11. marta, prenosi Rojters.

11:53

Moskva i Vašington u stalnom kontaktu

Rusija je spremna da nastavi razgovore o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama ako je i Vašington spreman, rekao je danas zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, prenosi Sky news.

On je istakao da su Moskva i Vašington u stalnom kontaktu, ali da Kremlj ne vidi znake da su SAD spremne da nastave dijalog o Ukrajini, prenosi TAS S.

Rjabkov je, međutim, rekao da predlozi u bezbjednosnim garancijama koje je Rusija poslala Sjedinjenim Državama i NATO prije ulaska ruskih snaga u Ukrajinu više ne važe jer se situacija potpuno promijenila.

10:51

Zapaljena dva skladišta nafte kod Kijeva

Dva skladišta nafte u blizini Kijeva zapaljena nakon ruskih napada, javlajju lokalni mediji.

Jedno skladište je pogođeno u gradu Vasilkivu, 36 kilometara južno od glavnog grada, a drugo je pogođeno u selu Krijačkiju, navodi Kijev Independent.

9:35

"Ako hoćete novi Staljingrad..."

Član ukrajinskog Parlamenta Svjatoslav Juraš rekao je za Bi-Bi-Si da će Rusi doživjeti "novi Staljingrad" u borbi da osvoji Kijev.

"Kijev je danima pod napadom raketa i na obodima grada odvijaju se borbe. Ali Rusija mora da se spremi na gubitke ako nastavi da napada. Kijev je masivni grad, ima milione stanovnika, i ako Rusi probaju da uđu borba će biti ozbiljna. Ovo će biti novi Staljingrad, ako tako odluče", rekao je on.

Bitka za Staljingrad bila je najkrvavija u Drugom svjetskom ratu, i stradalo je više od milion sovjetskih vojnika, kao i oko 800.000 njemačkih i rumunskih. Bitka se odvijala od avgusta 1942. do februara 1943. i predstavljala je prekretnicu jer je prodor nacista u Rusiju njome zaustavljen.

Izvor: YouTube/Haber Lütfen

8:29

Borba se nastavlja

Ruske snage su navodno svega 25 kilometara od centra Kijeva, gdje bi u subotu mogla da se odigra odlučujuća borba. Pod napadom su i Harkov, Černihiv, Sumi i Mariupolj.

6:20

Uhapšeni ruski tajni agenti?

U Rusiji su navodno uhapšeni i u kućni pritvor prebačeni načelnik i zamjenik inostranog sektora tajne službe FSB. Pročitajte šta su tajni agenti navodno uradili iza leđa Putinu!

5:35

Najduži razgovor Bajdena i Zelenskog

Američki i ukrajinski predsjednik razgovarali su u petak 49 minuta, što je najduži razgovor koji su ikada imali, prenose američki mediji. Džo Bajden je iznio detalje novih sankcija koje će Amerika uvesti Rusiji, dok je Volodimir Zelenski na Tviteru objavio da je američkom predsjedniku iznio procjenu situacije vezanu za napade na civile.

"Dogovoreni su sledeći koraci po pitanju podrške odbrani Ukrajine, ali i sankcija prema Rusiji", napisao je on.

5:32

Šta se dešava u Černobilju?

Nakon što je izgubljen kontakt sa radnicima u napuštenoj nuklearnoj elektrani, tehničari rade na popravkama oštećenja sistema za snabdijevanje strujom. Černobilj je zauzet prvog dana invazije, a u njemu se trenutno nalazi oko 211 radnika i čuvara, a Ukrajina tvrdi da Rusi planiraju novi napad.

Izvor: Profimeda

5:29

Novi pokušaj evakuacije

Dogovoreni su novi humanitarni koridori za Sumi, i biće pokušana evakuacija civila sa šest lokacija u tom regionu. Konvoji će se kretati ka Poltavi, gradu u centralnoj Ukrajini, i očekuje se da evakuacija traje pet do šest sati. Počeće u devet ujutru po lokalnom vremenu, odnosno u osam po našem vremenu.

Ukratko

  • Bajden: Ako se uključimo, to znači Treći svjetski rat
  • Novi koridori za evakuaciju u subotu
  • UN: Nemamo informacije o biološkom oružju
učitaj još +