Svijet

NAJNOVIJI DETAJI O PADU DRONA U ZAGREBU: Poznato odakle je letjelica došla, NATO se uključio u istragu!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Zvaničnici Hrvatske objavili su prve podatke o letjelici koja pala sinoć u Zagrebu oko 23 sata.

Hrvatska
Izvor: Youtube/ANA - Aurora News Agency

Saopšteno je da su nadležne službe uključene odmah nakon što je uočen pad bespilotne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1.300 metara.

"U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-odbrambenog sistema preduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno sa NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja", navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, u Zagrebu je sinoć odjeknula snažna eksplozija nakon pada letjelice, a na mjestu pada ostao je ogroman krater.

"Čvrsto vjerujem da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Verovatno se ozbiljno pokvario, preletio cijelu Mađarsku i na kraju se srušio u Zagrebu. Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141", Tajler Rogavej, stručnjak za vojnu avijaciju.