Svijet

OGLASIO SE VESLI KLARK, POMENUO MILOŠEVIĆA I BOMBARDOVANJE SRJ: Odgovorio i kako će se završiti rat u Ukrajini

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Klark smatra da je Putinu Ukrajina najveći problem - veruje da kada sa njom završi, da će moći da zavlada Evropom.

Izvor: YouTube/Screenshot/CNBC/Profimedia/The Guardian

Vesli Klark, penzionisani general i bivši glavnokomandujući evropskih snaga NATO-a tokom intervencije u bivšoj SRJ kaže da ne postoje nikakve paralele između intervencije Severnoatlantske alijanse (NATO) u nekadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji i ruske invazije na Ukrajinu”.

U intervjuu za Glas Amerike, Klark obrazlaže da je Alijansa vojnu akciju protiv Savezne Republike Jugoslavije pokrenula posle više meseci pregovora sa tadašnjim jugoslovenskim vrhom, koji je predvodio bivši predsednik Slobodan Milošević, konačno propalih u francuskom Rambujeu.

Tome su, prema njegovim rečima, prethodili represija nad albanskim življem na Kosovu, proterivanje stotina hiljada Albanaca iz njihovih domova i sukobi vojno-policijskih snaga sa pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

“To je potpuno drugačije od onoga što se događa u Ukrajini. U toj zemlji nije bilo nikakvog progona. Jednostavno, Rusija želi tu zemlju i deluje bez ikakvih ograničavanja – ubijajući civile. Radi se o ratnom zločinu, jer Rusija pokušava da pregazi i kontroliše jednu državu, ili makar da u potpunosti promeni njenu aktuelnu vladu", ističe Vesli Klark.

Klark smatra da je svrha ruske invazije na Ukrajinu je želja Rusije da marginalizuje NATO, slomi lidersku ulogu Sjedinjenih Država i u tom procesu preuzme kontrolu nad Ukrajinom. Po njegovom mišljenju, konflikt je bio neizbežan, a da je jedini način na koji se mogao izbeći je da se Ukrajina predala.

"Ukrajina je za Putina najteži mogući protivnik. Veruje da, jednom kada završi sa njom, može da rasturi Evropu. Predsednik Putin poslednje 22 godine pokušava da obnovi Sovjetski Savez. To znači vratiti pod rusku kontrolu Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju, Litvaniju, Letoniju, Estoniju i potčiniti Poljsku, Slovačku, Mađarsku i druge ruskim zahtevima i, na neki način, osnažiti Srbiju. Dakle, to je recept za potpuni preokret posthladnoratovskog međunarodnog poretka - u kom bi Rusija ponovo dominirala", kaže Klark

Klark je rekao i kako vidi završetak rata u Ukrajini:

"Nadam da će se završiti ruskim povlačenjem. Istočna Ukrajina i Krim će ostati Ukrajini.To treba da bude princip ruskog povlačenja", zaključio je penzionisani general i bivši glavnokomandujući evropskih snaga NATO-a u vreme operacije pod nazivom “Saveznička sila”, koja je trajala od kraja marta do početka juna 1999.