Svijet

NEPRIZNATA EVROPSKA ZEMLJA BI MOGLA BITI UVUČENA U RAT U UKRAJINI? Rusija tu ima tone municije i vojnu bazu!

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Pridnjestrovlje igra važnu ulogu u ukrajinskoj krizi.

Izvor: Twitter/Printscreen/@SkyNews/@UKRWarSitRep

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u srijedu da Rusija još nije isključila mogućnost da pojača svoje snage stacionirane u Rusiji sa oko 800 vojnika Pridnjestrovske moldavske Republike, prenosi Kijev Indipendent.

Pridnjestrovlje je dio teritorije Republike Moldavije, a proglasilo je nezavisnost 1990. godine. Pridnjestrovlje obuhvata oblasti istočno od Dnjestra, grad Bender sa okolnim selima i okrug Slobozija na zapadnoj obali Dnjestra. Zemlja se prostire na površini od 4.163 kvadratna kilometra i ima 475.373 stanovnika (podaci iz popisa iz 2015. godine).

Zbog svog položaja, Pridnjestrovlje igra važnu ulogu u ukrajinskoj krizi. To je zato što se zemlja, koja uživa podršku Rusije, proteže duž većeg dijela moldavsko-ukrajinske granice. Rusija bi mogla imati koristi od te teritorije i napasti Ukrajinu sa zapada.

Iako međunarodna zajednica nije priznala Pridnjestrovlje, Rusija i dalje ima vojnu bazu i skladište sa oko 20.000 tona municije u zemlji.

Izvor: shutterstock/Rainer Lesniewski

Prošle subote Pridnjestrovlje je negiralo da će se pridružiti ratu u Ukrajini.

"Mi Pridnjestrovci znamo šta je rat i znamo koliko je važno cijeniti i održavati mir. S obzirom na aktuelna dešavanja u Ukrajini, smatramo da je najbolje i najkorektnije održavati mir u našoj multinacionalnoj republici", rekli su.

Predsjednica Moldavije Maja Sandu nedavno je rekla da nema informacija o tome da li je oko 1.500 ruskih vojnika stacioniranih u Pridnjestrovlju stavljeno u stanje pripravnosti, ali je rekla da su oni izvor zabrinutosti.

Tagovi