Svijet

PRLJAVO ORUŽJE RUSKE TAJNE SLUŽBE KOJIM UNIŠTAVAJU PROTIVNIKE: Agenti završavaju sve i Tramp bio na meti

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ovu rusku taktiku koristile su i tajne službe u brojnim zemljama. Predstavlja vrlo efikasno političko oružje.

Izvor: Shutterstock

Kada su se šefovi američkih obavještajnih službi sastali 2017. godine da razgovaraju o potencijalnom inkriminišućem materijalu koje ruske službe posjeduju o Donaldu Trampu, na stolu je stajala fascikla na kojoj je pisalo "kompromat". 

U pitanju je prljavo oružje ruske tajne službe, predstavlja dio političke kulture u Rusiji, a podrazumijeva posjedovanje kompromitujućeg materijala kao sredstva ucjene. Kompromat je do savršenstva doveo KGB, a danas svaki uticajni političar i biznismen ima kompromitujući materijal o svom protivniku za slučaj da dođe do sukoba.

Kompromat se najčešće sastoji od tvrdnji i dokaza o konzumiranju narkotika i korišćenju usluga prostitutki, afera, seksualnih perverzija, nezakonitih poslova i pronevjera. Upotreba je bila u punom jeku tokom Hladnog rata - hotelske sobe širom SSSR-a bile su pokrivene audio i video nadzorom. Agenti KBG tajno su snimali susrete političara, diplomata i biznismena sa prostitutkama, Nakon raspada Sovjetskog saveza, veliki broj obavještajaca je ostao bez posla, pa su svoje usluge nudili svima. Ovu rusku taktiku koristile su i tajne službe u brojnim zemljama. Predstavlja vrlo efikasno političko oružje. 

Poznat je slučaj iz 1999. u javnosti osvanuo video-snimak tadašnjeg ruskog državnog tužioca Jurija Skuratova u krevetu sa dvije mlade prostitutke. Tadašnji šef FSB-a je na konferenciji za štampu potvrdio da je snimak autentičan, a Skuratov je ubrzo, zajedno sa predsjednikom Borisom Jeljcinom koji ga je imenovao na tu poziciju, otišao u političku istoriju. Zanimljivo je da je šef FSB-a koji je održao spomenutu konferenciju za štampu bio - Vladimir Putin.

Pedesetih godina britanski diplomata Džon Vasal snimljen je tokom homoseksualnog odnosa, a KGB je koristio snimke kako bi ga ucjenjavao, s obzirom da homoseksualnost tada nije bila dozvoljena u Velikoj Britaniji. Ministar pravde Valentin kovalev je 1997. godine uklonjen sa dužnosti nakon što su u dnevnoj štampi osvanule fotografije njega i prostitutke u sauni, a 2009. godine američki diplomata Brendan Hečer takođe je snimljen sa prostitutkom.

Nekadašnji premijer Rusije Mihail Kasjanov snimljen je u krevetu sa asistentkinjom Natalijom Pelevinom, a snimke je objavila televizija NTV.