Svijet

VATIKAN HITNO ZVAO MOSKVU ZBOG UKRAJINE: Papa traži da Rusija obezbedi evakuaciju civila

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Vatikan je u utorak izrazio zabrinutost ruskoj vladi zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Shutterstock.com/Vectorkel/eanstudio/paparazzza/Vladymyr Vorobiov/

Državni sekretar Pjetro Parolin pozvao je telefonom ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni. Parolin je izrazio duboku zabrinutost pape Franje zbog rata u Ukrajini. Parolin je podsetio i na papin poziv u nedelju da se zaustave napadi i da se garantuju humanitarni koridori za evakuaciju civila.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su obe strane izrazile nadu da će uskoro biti održana nova runda pregovora između Moskve i Kijeva kako bi se rešila ključna pitanja i okončale borbe, preneo je Interfaks.

"Posebna pažnja posvećena je humanitarnim pitanjima kao što su zaštita civila i humanitarni koridori za izbeglice", navodi ministarstvo.

Podsetimo, rat u Ukrajini počeo je upadom ruske vojske 24. februara, što je prethodno naredio predsednik Rusije Vladimir Putin. Od tada je gotovo dva miliona Ukrajinaca izbeglo iz zemlje, a prema proceni UNHCR taj broj će rasti. Kako bi došlo do završetka sukoba izaslanici Moskve i Kijeva održali su tri runde mirovnih pregovora, dok se uskoro očekuje i četvrta. Dodatno, kao reakcija na ruske akcije Zapadne zemlje uvele su oštre sankcije protiv Rusije.