Uživo

RAT UŽIVO! ZELENSKI MOLIO BRITANCE: "URADITE ŠTA SE MORA!" Bajden prelomio - Amerika zabranjuje uvoz ruske nafte

Rat u Ukrajini iz minuta u minut u našem blogu uživo, pratite najvažnije vijesti!

Izvor: Youtube/CBS nesw/Profimedia

Danas će biti održana nova runda pregovora Ukrajine i Rusije zbog eskalacije sukoba koji je već odnio veliki broj ljudskih života. 

Rusija će u utorak iznijeti i svoju stranu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, gdje je Ukrajina podnela zahtjev za obustavu sukoba na osnovu tumačenja izjave Vladimira Putina o genocidu. 

Detaljni izvještaj prethodnog dana čitajte u našem blogu uživo - rat u Ukrajini, 12. dan.

23:20

Kina pozvala SAD da objelodane informacije o navodnim biološkim laboratorijama u Ukrajinii

Prema veb stranici američke ambasade u Kijevu, Program za smanjenje biološke prijetnje američkog Ministarstva odbrane "sarađuje samo sa partnerskim zemljama kako bi se suprotstavio prijetnji od izbijanja" zaraznih bolesti. Ambasada je 2020. godine takve teorije o biolaboratorijama koje finansiraju SAD u Ukrajini nazvala "dezinformacijama".

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan izjavio je da su, prema informacijama njegove zemlje, laboratorije u Ukrajini samo "vrh ledenog brijega".

"Ministarstvo odbrane SAD kontroliše 336 bioloških laboratorija u 30 zemalja širom svijeta. Ovo se radi pod izgovorom saradnje na smanjenju bioloških rizika i jačanja globalnog javnog zdravlja", rekao je Žao i dodao da prema podacima koje su "objavile same Sjedinjene Države" u Ukrajini ima 26 američkih laboratorija. U trenutku ruske vojne ofanzive u zemlji, on je pozvao "sve zainteresovane strane" da obezbijede bezbjednost laboratorija.

22:26

"Koka-Kola" privremeno obustavlja poslovanje u Rusiji

Kompanija "Koka-Kola" najavila da će privremeno obustaviti sve poslove u Rusiji.

"Naša srca su uz ljude koji trpe nesavjesne posledice ovih tragičnih događaja u Ukrajini. Nastavićemo da pratimo i procjenjujemo situaciju kako se okolnosti budu razvijale", navodi se saopštenju koje je kompanija objavila danas.

22:05

Rusija najavila "režim tišine" za evakuaciju civila iz Ukrajine

Od 10 sati po moskovskom vremenu u srijedu, Rusija najavljuje "režim tišine" i spremna je da obezbijedi humanitarne koridore iz niza ukrajinskih gradova, uključujući i Kijev. Ovo je saopšteno u Međuresornom koordinacionom štabu za humanitarno reagovanje.

21:31

Zelenski se zahvalio Bajdenu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio se američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu zbog zabrane uvoza ruskih energenata u SAD, i pozvao druge zemlje da slijede ovu odluku.

"Hvala Sjedinjenim Državama i predsjedniče zbog vašeg ličnog liderstva i ovog odlučnog udarca u srce Putinove vojne mašinerije", naveo je Zelenski na Tviteru, prenosi Rojters.

21:06

Putin poslao oštru poruku Zapadu

Vladimir Putin je Međunarodni dan žena čestitao tako što je citirao rusku caricu Katarinu Veliku.

"Danas bih želio da se podsetim reči koje je napisala jedna velika žena koju su u Rusiji nazvali "Majka". To je carica Katarina Velika, čija je skulpturalna postavljena ovdje u Kremlju. Ona nije bila Ruskinja po rođenju, ali je bila ponosna što je postala Ruskinja. Braniću svoju otadžbinu jezikom, perom i mačem sve dok u meni ima života", citirao je Putin nekadašnju rusku caricu.

21:05

Putin potpisao zakon o paketu pomoći zbog sankcija Zapada

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o paketu socijalnih i ekonomskih mjera za podršku građanima i privredi u uslovima sankcija. Ruski ministar finansija Anton Siluanov saopštio da će Rusija potrošiti dodatnih 455 milijardi rubalja (3,6 milijardi dolara) iz državnog budžeta na isplate porodicama sa djecom uzrasta od osam do 16 godina, po nalogu predsjednika Putina.

21:03

Poljska spremna da rasporedi sve svoje avione MIG-29 u bazu Ramštajn

Vlasti Poljske istakle su u utorak da su spremne da rasporede sve svoje avione "MIG-29" u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Njemačkoj i stavi ih "na raspolaganje" američkoj vladi. Zauzvrat, Poljska traži od Sjedinjenih Američkih Država da im obezbijede "polovne avione sa odgovarajućim operativnim sposobnostima".

20:26

Blinken i Makron se sastali u Parizu

Državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas u Parizu na više od sat vremena sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, saopštio je Stejt department.

Blinken je tvitovao da je u Parizu, što nije bilo na njegovom prvobitnom rasporedu, "kako bi nastavio da radi u solidarnosti sa našim francuskim saveznicima na suprotstavljanju prijetnjama koje agresija Kremlja predstavlja za demokratiju i mir u Evropi".

"Francusko rukovodstvo je bilo ključno za ujedinjeni odgovor Evrope bez presedana na Putinov izbor rata", napisao je on.

20:04

BBC nastavlja da izvještava u Rusiji

Britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC), objavio je da od danas nastavlja rad svog servisa na engleskom jeziku iz Rusije, pošto ga je prekinuo kada je usvojen zakon koji predvidja teške zatvorske kazne u slučaju širenja "lažnih informacija o vojsci".

"Posle zrelog razmišljanja odlučili smo da nastavimo izvještavanje na engleskom iz Rusije večeras (utorak, 8. mart) pošto je privremeno bilo suspendovano krajem prošle nedjelje", javila ta britanska javna radiotelevizija u saopštenju.

20:03

Mekdonalds zatvara 850 restorana u Rusiji

Američki lanac restorana brze hrane "Mekdonalds" saopštio je danas da privremeno zatvara svih svojih 850 restorana u Rusiji kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini

20:03

Razgovarali Zelenski i Makron

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je razgovarao sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom o potrebi uspostavljanja humanitarnih koridora kako bi se pomoglo civilima da pobjegnu iz gradova na ukrajinskoj liniji fronta.

"Održavam stalni kontakt sa Emanuelom Makronom. Razgovarali smo o primjeni sporazuma o humanitarnim koridorima za evakuaciju stanovništva i isporuku neophodne robe", objavio je Zelenski na Tviteru, prenosi agencija Rojters.

19:10

Mariupolj opkoljen!

Marijupolj na jugu Ukrajine sada je izolovala ruska vojska, iako ruske snage i dalje bombarduju grad i nisu u Mariupolju "na bilo koji značajniji način", rekao je visoki zvaničnik američke odbrane.

CNN je ranije javio da su stanovnicima Mariupolja danima bili isključeni voda i struja.

18:53

Zelenski se obratio poslanicima britanskog parlamenta

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, obratio se poslanicima britanskog parlamenta povodom rata koji je pogodio njegovu zemlju.

Uoči izjave Volodimira Zelenskog, poslanici su ustali i aplaudirali predsjedniku koji se obraća video-linkom iz Ukrajine.

"Obraćam vam se kao građanin, kao predsjednik jedne velike zemlje sa velikim snovima. Volio bih da vam pričam o 14 dana rata, rata koji mi nismo počeli i nismo htjeli. Ali, moraćemo da ratujemo jer ne želimo da izgubimo ono što imamo, ono što je naše, našu zemlju Ukrajinu - isto kao što ni vi niste htjeli da izgubite vašu zemlju kada su nacisti napadali", rekao je Zelenski.

17:46

Bajden: Zabranjujemo uvoz ruske nafte

Predsjednik SAD Džo Bajden obratio se i potvrdio prethodne najave da se uvodi zabrana za uvoz ruske nafte i gasa i drugih energenata u SAD: "To znači da ruska nafta više neće pristizati u američke luke, a naši građani će zadati još jedan gadan udarac Putinovoj vojnoj maširneriji", rekao je Bajden.

On je rekao da ova odluka ima snažnu podršku u Kongresu, a kako je rekao, vjeruje i među narodom. Bajden je istakao da je odluka donijeta nakon konsultacija sa partnerima širom svijeta, posebno u Evropi.

17:08

Djevojčica preminula od dehidratacije u Mariupolju

Šestogodišnja djevojčica preminula je u Mariupolju od dehidracije, rekao je danas predsjednik Ukrajine, a gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko. Tijelo male Tanje izvučeno iz ruševina porušene stambene zgrade.

" Njena majka je ubijena. Ne znamo koliko se dugo se borila za život. Ne možemo zamisliti koliko je patnje morala da podnese. Poslednjih minuta svog života bila je sama, slaba, uplašena, žedna", naveo je Bojčenko.

17:07

Snimak eksplozije u mjestu Kalinovka u Ukrajini

16:35

Džonson: Očekujemo da UK objavi zabranu uvoza ruske nafte

Očekuje se da će premijer Boris Džonson dati saopštenje kasnije u utorak, u skladu sa očekivanom američkom zabranom uvoza ruske nafte i gasa.

Britanska zabrana će se postepeno uvoditi tokom narednih mjeseci i neće pokrivati ruski gas, prema izvještajima Politiko i Blumberg.

16:34

Lavrov: Očekuje se četvrta runda pregovora

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u razgovoru sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom iznio stav Moskve o sukobu u Ukrajini.

Lavrov je iznio principijelan stav Rusije u vezi sa uzrocima i ciljevima specijalne vojne operacije koja se sprovodi u Ukrajini i izrazio nadu u još jednu, četvrtu, rundu mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva, kako bi se "tražio sporazum o ključnim problemima koji su u osnovi krize kako bi se zaustavila neprijateljstva", izvještava rusko ministarstvo spoljnih poslova.

16:08

Rusija spremna da zatvori Sjeverni tok 1

Rusija je saopštila da ako Zapad uvede zabranu uvoza ruske nafte, da bi ona mogla da zatvori svoj glavni gasovod Sjeverni tok 1, koji gas doprema do Njemačke.

Zamjenik premijera Rusije Aleksandar Novak rekao je da bi "odbijanje ruske nafte dovelo do katastrofalnih posledica po globalno tržište", uzrokujući da se cijene više nego udvostruče na 300 dolara po barelu, prenio je BBC.

15:54

UN: Od početka sukoba stradalo 474 civila

Prema podacima UN, najmanje 474 civila, od kojih 29 djece, stradalo je u Ukrajini od početka sukoba 24. februara.

Kako se navodi povrijeđeno je najmanje još 860 ljudi.

15:19

Očekuje se obraćanje Bajdena

Očekuje se da će predsjednik SAD danas zabraniti uvoz ruskih energenata odnosno nafte, prirodnog gasa i uglja, prenose američki mediji.

SAD će povući potez jednostrano, bez svojih evropskih saveznika, zbog neslaganja među evropskim nacijama oko toga da li da zabrani ruske energente.

15:04

Ben Volas: Rusija postaje sve očajnija

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je da Rusija postaje sve očajnija, jer, kako tvrdi, napad na Ukrajinu ne ide dobro za ruske snage. On tvrdi da su najveće žrtve upravo ruski vojnici.

Njih su, kako je naveo "iznevjerili užasni čelnici, užasno vođstvo i planovi", te ih sad "vidimo da umiru u velikom broju".

14:52

Kuleba javlja - napadnut humanitarni koridor iz Marijupolja

"Rusija drži 300.000 civila kao taoce u Marijupolju, sprečava humanitarnu evakuaciju uprkos sporazumima sa posredovanjem ICRC-a (međunarodnog komiteta Crvenog krsta). Juče je jedno dijete umrlo od dehidracije! Ratni zločini dio su namjerne ruske strategije. Pozivam sve države da javno zatraže: RUSIJO, PUSTI LJUDE!", objavio je ministar.

14:22

Cijena nafte mogla da poraste više nego dvostruko

Evropa skoro polovinu gasa koji uvozi kupuje od Ruske Federacije i zato najava Kremlja da bi ta zemlja mogla Evropi da ukine snabdijevanje gasom stvorila bi za Stari kontinent nesagledive posledice. Naime, Kremlj je upozorio da bi cijena sirove nafte mogla da poraste više nego dvostruko ukoliko Zapad pojača mjere protiv Rusije zabranom uvoza energenata. Moskva je upozorila da bi takav potez bio "katastrofa za globalno tržište". Stručnjaci ističu da bi, ako Rusija zaista prestane da šalje gas u EU, uskladištene rezerve mogle da traju do aprila prije nego što dostignu minimalne nivoe.

14:21

Putin ima 3 opcije na stolu

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u drugu nedelju, a Kremlj navodi da operacije mogu da budu obustavljene svakog časa ukoliko Ukrajina ispuni listu zahtjeva, koja uključuje priznanje Krima kao ruske teritorije i priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike.

Mnogi se pitaju da li Putin razmatra "strategiju izlaska" iz konflikta sa Ukrajinom kao i koje su njegove opcije da okonča rat. Prema mišljenju stručnjaka, ovo je trebalo da bude veoma brza i odlučna operacija koja je krenula loše jer je Putin "vjerovao da će Ukrajince zaplašiti demonstracijom sile".

14:15

Oglasila se majka dječaka (11) koji je bez pratnje stigao u Slovačku

Slovačka policija objavila je na svom Fejsbuku priču o 11-godišnjaku iz Zaporožja, koji je, u bijegu od rata, u Slovačku preko granice stigao bez ikakve pratnje. Dječak je bezbjedno stigao u Slovačku nakon što je putovao oko 1.200 km od istočne Ukrajine sa najviše dvije male torbe, pasošem i telefonskim brojem svojih rođaka.

14:13

Zbog Putina, niko neće da je zaposli

Bivša ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsel, na čijoj svadbi je gost bio ruski predsjednik Vladimir Putin, kaže da joj je zbog bliskosti sa Moskvom uništen život. Knajsel je, za njemački RTL, rekla da sebe smatra "političkom izbjeglicom", jer je Austriju morala da napusti zbog "de fakto postojeće zabrane rada" zbog njenog odnosa prema Putinu.

13:34

Presušilo hrvatsko skladište gasa

Presušilo je hrvatsko podzemno skladište gasa "Okoli", piše Jutarnji list. Kako je na svojim internetskim stranicama objavila firma "Podzemno skladište gasa", koja upravlja infrastrukturom u Okolima, od ponedeljka je skladište sprovelo redovnu promjenu ciklusa rada te će nadalje raditi u "načinu rada utiskivanje".

Pojednostavljeno rečeno, to znači da se više iz skladišta ne može izvlačiti gas, već će se samo u njega utiskivati nove količine koje će biti trošene od 1. oktobra. Ta vijest dolazi u trenutku kad Evropu potresa najveća gasna kriza u poslednjih desetak godina, a cijene tog energenta zbog neizvjesnosti koje je po pitanju sigurnosti snabdijevanja izazvala intervencija Rusije u Ukrajini dostigle su rekordno visoke nivoe.

12:58

Ruske snage se spremaju da napadnu Kijev?

Ruske snage se spremaju da napadnu Kijev u narednim danima, navodi se u analizi Instituta za proučavanje rata.

Američki vojni istraživački centar vjeruje da se "ruske snage koncentrišu u istočnoj, sjeverozapadnoj i zapadnoj periferiji Kijeva za napad na prijestonicu u narednih 24-96 sati". Ruske snage, opterećene logističkim problemima, skoro da nisu napredovale u poslednje vrijeme, ali ISV je rekao da "dopremaju zalihe i pojačanja, kao i da izvode artiljerijske, vazdušne i raketne napade kako bi oslabili odbranu i zastrašili branioce prije takvog napada".

12:56

Naftni gigant zavrće slavinu u Rusiji

Britanska multinacionalna naftna kompanija Šel obećala je da će prestati da kupuje naftu od Rusije i ponudila izvinjenje zbog kupovine nafte od Rusije tokom vikenda po jeftinijoj cijeni.

Energetski gigant je naveo da će zatvoriti sve svoje benzinske stanice u Rusiji, ali i da će svi trenutni poslovi u toj zemlji biti prekinuti.

12:31

Si Đinping razgovarao sa Makronom

Predsjednik Kine Si Đinping danas je razgovarao sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom oko situacije u Ukrajini. Si Đinping je rekao da je situacija u Ukrajini razlog za zabrinutost i iskazao je žaljenje zbog aktuelne vojne operacije na teritoriji Evrope.

"Trenutna situacija u Ukrajini je zabrinjavajuća, Kina duboko žali što se ratna vatra ponovo razbuktala na evropskom kontinentu", rekao je Si Đinping, prenosi kineska centralna televizija.

On je u razgovoru sa Makronom i Šolcom rekao da treba poštovati suverenitet svih zemalja, kao i bezbjednosne zabrinutosti svake zemlje.

12:30

"Rusi gađaju humanitarni koridor"

Ruske snage su prekršile dogovoreni privremeni prekid vatre i gađaju humanitarni koridor iz opkoljenog grada Mariupolja, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajinske i ruske vlasti ranije su dogovorile planove za humanitarni koridor koji bi omogućio civilima da pobjegnu. Kršeni su i privremeni prekidi vatre prethodnih dana. Situacija je postala očajna u Mariupolju, sa nestašicom hrane, vode i struje.

Ukrajinski predsjednik je ranije rekao da je dijete umrlo od dehidracije u gradu zbog nestašice.

12:09

Drama na nebu iznad Ukrajine

Kako je objavila NEXTA na svom Telegram profilu, navodno je veliki putnički avion probio zabranjenu zonu letjenja iznad Ukrajine, na putu iz Dohe za Montreal. Kako se vidi na prvoj fotografiji koju su okačili na svojoj stranici, "Flightradar24" pokazuje da je gorenavedeni avion ušao u vazdušni prostor Ukrajine.

11:27

Broj izbjeglica dostigao dva miliona

Visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi rekao je da je broj izbjeglica iz Ukrajine dostigao dva miliona.

11:17

Oligarh u bjekstvu od početka rata

Ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk, Putinov prijatelj koji je pobjegao iz ukrajinskog kućnog pritvora kada je počela ruska invazija, možda je u bjekstvu, ali njegova megajahta vrijedna 200 miliona dolara je usidrena u Hrvatskoj.

Medvedevčuk se nalazi na američkim sankcijama od ruske invazije na Krim 2014, a Ukrajina ga je u maju uhapsila zbog veleizdaje i pljačke državnih resursa na Krimu, koji je Rusija protivpravno pripojila 2014. godine, piše NjuJork Post.

10:54

Ruska avijacija oborila dva ukrajinska aviona MiG-29

Ruska vojska je tokom jučerašnjeg dana uništila 258 vojnih objekata u Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Ukupno su tokom vojne operacije uništena 2.482 vojna infrastrukturna objekta Ukrajine, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, kako se navodi, ruska avijacija je oborila dva ukrajinska aviona MiG-29 i jedan Su-27, uništila dvije ukrajinske divizije S-300, tri lansera Buk M-1, četiri komandna centra, dvije radiolokacione stanice, devet skladišta municija i 11 lokacija na kojima se čuvala vojna tehnika.

Portparol ruskog vojnog resora Igor Konašenkov je naglasio i da je preciznim gađanjima raketama velikog dometa onesposobljen aerodrom ukrajinski snaga "Ozernoje" u regioni Žitomira.

7:34

Ukrajini odobreno još 723 miliona eura

Svjetska banka je odobrila paket pozajmice za hitno finansiranje u iznosu od 723 miliona dolara za Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, navodi se u saopštenju objavljenom u ponedeljak. Paket uključuje dodatak od 350 miliona dolara na prethodnu pozajmicu Svjetske banke.

U ovaj iznos ulazi i 134 miliona dolara iz Britanije, Danske, Letonije, Litvanije i Islanda kao deo povjereničkog fonda koji će nastaviti da prima donacije u ime Ukrajine, dok je Japan obezbedio paralelno finansiranje od 100 miliona dolara.

7:20

Novi prekid vatre

Rusija je najavila novi prekid vatre koji bi trebalo da se dogodi u utorak ujutru, ali još uvijek nije poznato da li će ga Ukrajina prihvatiti.

7:11

Ukrajinci tvrde da je oštećeno nuklearno postrojenje u Harkovu

Novo nuklearno istraživačko postrojenje u Harkovu oštećeno je granatiranjem, navodi Međunarodna agencija za atomsku energiju.

U blizini oštećenog objekta na sjeveroistoku Ukrajine, koji proizvodi radioizotope i koristi se za istraživanje i razvoj, nije zabilježeno povećanje radijacije. No, to pitanje je uznemirilo regulatore koji hitno trebaju istaknuti rastuće rizike. 

6:00

Sastanak evropskih lidera zbog energenata

Evropski lideri sastaće se u četvrtak i glavna tema sastanka biće snabdijevanje gasom i naftom, a zamjenik ruskog premijera Aleksander Novak rekao je da bi Rusija mogla da uzvrati potezom koji bi imao "katastrofalne posledice".

5:36

Nova runda pregovora

Posle tri neuspješne, u utorak će biti održana nova runda pregovora. Ukrajina i Rusija pokušaće da nađu mirno rešenje sukoba. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski se ranije oglasio i rekao da je treća runda pregovora "trebalo da bude i poslednja", ali da će ipak delegacije sjesti za sto.

5:26

"Likvidirali smo ruskog generala"

Ruski general-major Vitalij Gerasimov navodno je ubijen u blizini Harkova, mada ruska strana ovaj gubitak još uvijek nije potvrdila. Gerasimov je drugi važan čovjek ruske vojske koji je izgubio život za manje od dvije nedelje sukoba.

5:25

Ubijena djeca u napadu na sjeveroistoku Ukrajine?

Ukrajinske vlasti navode da je u napadu na grad Sumi ubijeno najmanje desetoro ljudi, među kojima su i djeca. 

Ukratko

  • U utorak nova runda pregovora
  • Ukrajina tvrdi da je likvidiran važni ruski general
  • U napadu na grad Sumi ubijena i djeca
učitaj još +