Svijet

"PREKINITE JEZIVU TIŠINU!" AUSTRALIJA POSLALA OŠTRU PORUKU KINI: Ako ne osudite Rusiju, svet će biti PREOBLIKOVAN

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Kritike Morisona dolaze uprkos tome što je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u ponedeljak izjavio da je Peking spreman da olakša mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

Izvor: YouTube/screenshot/CGTN/dw,c

Australijski premijer Skot Morison pozvao je Kinu da prekine svoje "jezivo ćutanje" povodom ruske ofanzive u Ukrajini, navodeći da "nijedna zemlja na svetu neće imati veći uticaj" na okončanje sukoba.

Govoreći u istraživačkom centru Instituta Lovi u Sidneju u ponedeljak, Morison je upozorio da, bez da Peking direktno osudi postupke Moskve, svet rizikuje da bude preoblikovan "lukom autokratije" zbog odnosa Kine i Rusije.

"Slušao sam glas kineske vlade kada je u pitanju osuda akcija Rusije i vladala je jeziva tišina. Kina je dugo tvrdila da ima ulogu jedne od najvećih sila u svetu i da doprinosi globalnom miru i stabilnosti“, izjavio je Morison, pozivajući Peking da se pojača i deluje usred eskalacije sukoba.

Kritike Morisona dolaze uprkos tome što je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u ponedeljak izjavio da je Peking spreman da olakša mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

"Što je neslaganje veće, veća je potreba da se sedne i pregovara", rekao je Vang, nudeći Kinu kao posrednika ako je potrebno. On, međutim, nije precizirao da li je zvanična ponuda upućena Rusiji i Ukrajini, niti da li je Peking dobio odgovor bilo koje strane.

Vang je rekao novinarima da Kina veruje da za rešavanje sukoba obe zemlje moraju da rade zajedno diplomatski kako bi podržale principe Povelje Ujedinjenih nacija, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja. On je takođe rekao da se moraju uzeti u obzir "legitimni bezbednosni problemi" obe uključene strane.

Kineski ministar spoljnih poslova je naveo da će njegova zemlja u bliskoj budućnosti pružiti pomoć Ukrajini, a društvo Crvenog krsta Kine se sprema da pošalje humanitarnu pomoć.