Svijet

PORUKA PUTINA EU - "UTIČITE NA KIJEV!" Ruski predsjednik zahtijeva da se jedno poštuje, otkrio i ko provocira vojnike

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Predsjednik Rusije, Vladimir Putin, istakao je da bi Evropska unija trebalo da primora Kijev da poštuje međunarodno pravo.

Izvor: Profimedia

Putin je tokom razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom rekao da bi Evropska unija trebalo da utiče na vlasti u Kijevu da se ponašaju u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. On je potom objasnio kakva je pozicija Rusije kada su u pitanju vojne operacije ove zemlje u Ukrajini, prenio je TASS.

"Nekoliko puta je pomenuto da su ruske oružane snage proglasile prekid vatre zbog evakuacije stanovništva putem humanitarnih koridora. Međutim, bataljoni ukrajinskih nacionalista to sprečavaju tako što pribjegavaju nasilju prema civilima i raznim vrstama provokacija", dodaje se u saopštenju Kremlja.

Podsjećamo, predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je u ponedjeljak da će lideri Evropske unije razgovarati narednih dana o zahtjevu Ukrajine da se pridruži EU na neformalnom samitu u Parizu.

"Solidarnost EU, prijateljstvo i pomoć bez presedana Ukrajini su nepokolebljivi. U naredim danima razgovaraćemo o zahtjevu Ukrajine za članstvo", naveo je Mišel na Tviteru.