Svijet

AMERIKA DALA ZELENO SVIJETLO NATO ZEMLJAMA! Mogu da šalju borbene avione u Ukrajinu - prvi stižu iz Poljske?

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Entoni Blinken je rekao da Varšava za to ima "zeleno svijetlo".

Izvor: Twitter/@FaceTheNation/screenshot/Profimedia

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da zemlje članice NATO imaju "zeleno svijetlo" da šalju borbene avione u Ukrajinu. On je u intervjuu za Si-Bi-Es njuz, na pitanje da li Poljska, kao članica alijanse, može da pošalje borbene avione u Ukrajinu, rekao da Varšava za to ima "zeleno svijetlo".

"U stvari, razgovaramo sa našim poljskim prijateljima o tome kako možemo da pomognemo ako odluče da obezbijede te avione Ukrajini i kako možemo da im pomognemo da nadomjeste avione koje su poslali Ukrajini", rekao je Blinken za američki medij.

Portparol Bijele kuće rekao je ranije za Si-Bi-Es njuz da američka administracija razmatra mogućnosti da nadomjesti Poljskoj avione ako odluči da pošalje borbene avione u Ukrajinu, ali je napomenuo da u vezi sa tim ima nekoliko pitanja, među kojima i to kako bi avioni mogli da budu prebačeni iz Poljske u Ukrajinu.

Blinken, koji je bio u istočnoj Evropi na sastanku sa američkim saveznicima, rekao je da zemlje NATO-a i članice Grupe 7 "rade zajedno" na povećanju pritiska na Rusiju, uključujući i dodatne sankcije, koje će biti sprovedene u narednim danima.

Oksana Markarova, ambasadorka Ukrajine u SAD, rekla je za "Face the Nation" da se nada da će Ukrajina dobiti borbene avione iz Poljske "što je prije moguće".

"Radimo sa ljudima iz Amerike, posebno prijateljima i saveznicima, na stalnom snabdijevanju cjelokupnom municijom i protivvazdušnim, protivtenkovskim i avionima kako bismo mogli efikasno da branimo našu zemlju", rekla je ona.

Pratite naš blog uživo - sve o konfliktu Rusije i Ukrajine!

Tagovi