Svijet

UKRAJINA OD UN ZAHTIJEVA PREKID RUSKE INVAZIJE! Jedna Putinova riječ je osnov za postupak pred Međunarodnim sudom pravde

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ukrajina će danas u deset sati po našem vremenu iznijeti slučaj pred Međunarodnim sudom pravde, dok se odgovor Rusije očekuje tek u utorak.

Izvor: Screenshot/Youtube/United Nations

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je vojna akcija neophodna zbog naroda u istočnoj Ukrajini koji govori ruski, a koji "trpi maltretiranje i genocid". Ova izjava poslužiće kao osnov Ukrajini da od Ujedinjenih nacija zatraži hitnu obustavu invazije.

Pratite naš blog uživo - najnovije vijesti o ratu u Ukrajini iz minuta u minut!

Ukrajina smatra da je Putin akciju opravdao pogrešnim tumačenjem Sporazuma o prevenciji i kažnjavanju genocida, zbog čega od Međunarodnog suda pravde zahtijeva da zabrani nastavak invazije. Sporazum iz 1948. godine potpisale su obije zemlje, a on navodi da će upravo Međunarodni sud pravde odlučivati o sukobima između zemalja potpisnica.

Ukrajina je podnijela zahtjev sudu, i navodi da su Putinove tvrdnje o genocidu netačne i da nema pravnu osnovu za invaziju.

Odluke Međunarodnog suda pravde su pravno obavezujuće i zemlje ih obično poštuju, ali ovo tijelo nije nadležno da ih sprovede na bilo koji način. Ukrajinska strana će se izjasniti u deset sati po našem vremenu, dok se odgovor ruske strane očekuje tek u utorak.

Međunarodni sud pravde, sa sjedištem u Hagu, jedan je od šest osnovnih organa Ujedinjenih nacija i jedini koji se ne nalazi u Njujorku. Takođe je jedini međunarodni sud koji odlučuje o sporovima između zemalja i njegove odluka služe kao primarni osnov za međunarodno pravo. Panel se sastoji od 15 sudija koje biraju Generalna skupština UN i Savet bezbjednosti..

Tagovi