Svijet

BOOKING ZA UKRAJINSKE GRADOVE NA AIRBNB-u DOŽIVIO VELIKI RAST! EVO O ČEMU JE RIJEČ

Autor Jovana Raičević Izvor jutarnji.hr

Bojana Ćulum Ilić, profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Rijeci, preko Airbnb-ja na tri je dana bukirala apartman u ukrajinskom Harkivu, za Dan žena, prenosi Jutarnji.hr.

Izvor: Profimedia

Alan Bahorić, PR stručnjak iz Zagreba, odlučio je sebi za rođendan 23. marta "pokloniti" petodnevno putovanje u Sumi, navodi Jutarnji.hr.

Njih dvoje, jasno, neće otputovati u ove ukrajinske gradove koji zbog ruske agresije poslednje sedmice trpe teško bombardovanje, a čiji su stanovnici već danima u podrumima, ali su se kao na stotine ljudi širom svijeta pridružili akciji na društvenim mrežama kako bi pomogli ukrajinskim Airbnb domaćinima.

Akcija je nastala spontano 2. marta, a u samo 48 sati, objavio je na Twitteru suosnivač i glavni izvršni direktor Airbnb-ja Brajan Česki, na hiljade gostiju iz cijelog svijeta rezervisalo je preko 61.000 noćenja u ukrajinskim gradovima koji su zahvaćeni ratnom invazijom Rusije.

Uplaćeno 2 miliona dolara

U samo dva dana, kazali su Jutarnjem u Airbnb-iju, ukrajinskim domaćinima na taj je način uplaćeno gotovo 2 miliona dolara, a najpoznatija globalna platforma za kratkoročni najam smještaja odrekla se svih naknada za domaćine i goste.

Uz to, osiguraće potpuno besplatno 100.000 smještajnih jedinica za ukrajinske izbjeglice, a kao odgovor na rusku invaziju, blokirali su buking za Rusiju i Bjelorusiju, tako da se tamo preko Airbnb-ija ne može unajmiti smještaj, niti ruski i bjeloruski gosti mogu bilo gdje u svijetu bukirati apartman ili sobu.

"Više od 34.000 noćenja rezervisali su gosti iz SAD-a, više od 8000 gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, a oko 3000 kanadski gosti. Vrijednost rezervacija je oko 2 miliona dolara, a Airbnb se odrekao svih naknada", odgovorili su Jutarnjem iz Airbnb-ija, ali nemaju još najnovije podatke kao i one za Hrvatsku.

Bojana Ćulum Ilić za akciju je saznala na Tviteru. Odlučila se i sama pomoći tako što će rezervisati stan u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu na istoku koji danima Rusi napadaju iz svih raspoloživih sredstava. Poslala je mail vlasnici stana Nataliji kojoj je objasnila da neće doći, ali da tako želi simbolično pomoći i poslati im poruku ohrabrenja jer joj se to učinilo kao dobra akcija direktne pomoći ljudima.

Dala joj je i e-mail te poručila da se jave i njeni prijatelji kojima treba pomoći.

"Napisala sam joj da budu hrabri, strpljivi i da se čuvaju, te da i sami imamo ratna iskustva. Da im sada treba način da to prebrode, kroz humor, zajednički će to proći. Ona je bila beskrajno emotivna, zahvaljivala se, a mene je njen mail potpuno emotivno dotukao", kaže Bojana Ćulum Ilić za Jutarnji.

"Put u Sumi"

Alan Bahorić ove se godine, kaže, odlučio "počastiti" putovanjem u Sumi, grad na sjeveroistoku Ukrajine uz rusku granicu.

"Prije nego pomislite da se radi o neukusnoj šali, uvjeravam da nema ničeg šaljivog ili blesavog jer u Sumi naravno neću otputovati. Plaćanjem smještaja nadam se da sam barem malo ublažio muke ljudima koji su kao i ja, Airbnb hostovi, a prije nekoliko dana srušio im se svijet, mnogima i dom. Neće te ljude spasiti moja uplata, ali nadam se da su javljanjem totalnog stranca dobili tračak nade i vjere da nisu sami prepušteni užasima za koje su najmanje krivi", napisao je Bahorić na Fejsbuku.

Tagovi