Uživo

RAT UŽIVO - ZAVRŠENI PREGOVORI RUSIJE I UKRAJINE: Evo šta je dogovoreno, očekuje se i treća runda

Pratite sukob Rusije i Ukrajine, sve najnovije vijesti iz minuta u minut na jednom mjestu!

Izvor: Profimedia

Osmi je dan sukoba u Ukrajini. Jučerašnji dan je obilježila Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj je izglasana Rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom, a među 141 emljom koja je glasala za, našla se i Crna Gora.

Detaljan izveštaj sedmog dana sukoba možete pročitati u našem blogu uživo.

22:17

Makron objavio zaključak razgovora sa Putinom

Emanuel Makron razgovarao je u četvrtak telefonom sa Vladimirom Putinom u pokušaju da ublaži tenzije između Rusije i Zapada. Razgovor je trajao 90 minuta, a kako su preneli zvaničnici Putin je rekao Makronu da rat u Ukrajini "teče po planu". Ton telefonskog poziva bio je "pesimističan" i "ne baš prijateljski", naveo je izvor blizak predsedniku Francuske. Makron se nakon sastanka oglasio na svom Tviter nalogu i obavestio javnost kako je protekao razgovor sa Putinom.

21:32

Pentagon uspostavio direktnu liniju komunikacije sa Rusijom

Pentagon je uspostavio direktnu liniju komunikacije sa ruskim ministarstvom odbrane kako bi se spriječile "pogrešne procjene, vojne incidente i eskalaciju" u regionu, izjavio je danas visoki američki zvaničnik.

"Ministarstvo odbrane SAD je uspostavilo komunikacionu liniju kako bi se izbjegli loši proračuni i vojni incidenti", kazao je za Rojters zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

21:04

Spisak ruskih oligarha koje je SAD sankcionisala

Bijela kuća objavila je spisak ruskih oligarha koji će biti sankcionisani. Pored njih, Velika Britanija je u četvrtak uvela sankcije za još dva oligarha - ruskog milijardera Ališera Usmanova, rođenog u Uzbekistanu, čije su komercijalne veze sa fudbalskim klubom Everton suspendovane, i bivšeg zamjenika ruskog premijera Igora Šuvalova.

21:02

Rusi hoće da zauzmu najveću nuklearku u Evropi

Ukrajina se bori da odbrani najveću evropsku nuklearnu elektranu Zaporožje koja se nalazi u gradu Energodar i predstavlja najveći izvor nuklearne energije u Evropi.

Ruske snage su na ivici grada, a ukrajinske trupe se bore da ga odbrane. Gradonačelnik Dmitro Orlov rekao je da se veliki ruski konvoj približava gradu i pozvao stanovnike da ostanu unutra.

20:20

Vazdušni napadi u Černigovu

Najmanje 33 osobe poginule su u vazdušnim udarima u Černigovu, saopštila je Ukrajina.

Ruske snage pokrenule su niz vazdušnih udara na ukrajinski grad, a ranije u četvrtak najmanje devet osoba je poginulo, a četiri su ranjene nakon što je ruski vazdušni napad pogodio dvije škole i privatne kuće u černigovskoj oblasti Ukrajine, rekao je guverner Vjačeslav Čaus.

19:58

Zelenski tražio borbene avione od NATO

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je konferenciju za novinare na kojoj je apelovao na Zapad da mu pošalje borbene avione.

"Ako nemate moć da zatvorite nebo (nametnete zonu zabrane letova iznad Ukrajine), onda mi dajte avione“, rekao je on.

19:58

Velika Britanija uvela sankcije za dva ruska oligarha

Velika Britanija sankcioniše još dva oligarha - ruskog milijardera Ališera Usmanova, rođenog u Uzbekistanu, čije su komercijalne veze sa fudbalskim klubom Everton suspendovane, i bivšeg zamjenika ruskog premijera Igora Šuvalova.

19:03

Dogovor na pregovorima Moskve i Kijeva: Obezbijeđeni su humanitarni koridori u Ukrajini

Moskva i Kijev su tokom razgovora postigli dogovor o zajedničkom obezbjeđivanju humanitarnih koridora za evakuaciju civilnog stanovništva i za dopremanje ljekova i hrane do mjesta ratnih dejstava u Ukrajini. Ovo je izjavio član ukrajinske delegacije Mihail Podoljak.

"Sa mogućnošću privremenog prekida vatre za period kada će se vršiti evakuacija u sektorima u kojima se vrši", rekao je on.

Prema rečima Podoljaka, tokom razgovora predstavnika Kijeva i Moskve, detaljno su razmotreni humanitarni aspekti situacije u Ukrajini.

Kijev i Moskva završile su drugu rundu pregovora i dogovorile nastavak razgovora, a planirano je da treća runda bude održana što je prije moguće.

18:21

Zelenski pozvao Putina na pregovore

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da su direktni razgovori sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom jedini način da se zaustavi rat.

"Mi ne napadamo Rusiju i ne planiramo to da činimo. Šta hoćete od nas?! Idite sa naše zemlje“, kazao je Zelenski na konferenciji za novinare, prenosi BBC.

On je Putina pozvao da sjedne zajedno sa njim.

"Samo ne na 30 metara razdaljine, kao sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom", poručio je Zelenski, aludirajući na prošlomjesečne razgovore Putina i Makrona, koji su sjedili za veoma dugačkim stolom.

18:17

Obraćanje Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se javnosti i rekao da ruski vojnici "pravi heroji“. On najavljuje posthumnu nagradu palom ruskom vojniku za kojeg kaže da se "raznio" granatom da ne bi bio zarobljen.

Putin kaže da su Ukrajinci i Rusi "jedan narod“, ali da su Ukrajinci "ugroženi i isprani mozgovi“.

On takođe nastavlja svoje tvrdnje da se Rusija bori protiv "neonacista“ i da se civili koriste kao "živi štit".

On je dodao da su ruske snage obezbijedile humanitarne koridore za civile da pobjegnu i da ih ukrajinski "nacionalisti" blokiraju.

U međuvremenu, on kaže da "specijalna vojna operacija" - kako je Rusija naziva, ide po planu.

"Svi ciljevi koji su postavljeni se rješavaju ili uspješno ostvaruju“, kaže on.

18:11

Članstvo Ukrajine u EU

Aplikacija koju je Ukrajina predala za dobijanje stausa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja pokretanje konkretnog procesa, ali pristup procesu proširenja nije promijenjen, bez obzira na specifičnu situaciju u kojoj se nalazi ta država, izjavio je portparol Evropske komisije Erik Mamer.

"Sačekajmo da vidimo šta će biti dalji koraci, ali do danas se ništa nije promijenilo u našem pristupu procesu u odnosu na ranije, sem što je predsjednica Evropske komisije više puta navela da je Ukrajina evropska zemlja i da su njene aspiracije za članstvom u EU razumljive i legitimne i da će o tome razgovarati evropski lideri", rekao je Mamer, prenosi Slobodna Evropa.

18:11

Ukrajinci ubili jednog od najvažnijih ruskih generala

Visoki ruski general Andrej Suhovecki (47) poginuo je tokom ruske invazije na Ukrajinu. Suhovecki je bio zamjenik komandanta 41. kombinovane armije Centralnog vojnog okruga Rusije, a poginuo je u srijedu kada su ukrajinske odbrambene snage odbile rusku ofanzivu.

Izvor: Profimedia

18:10

Rasprava Putina i Makrona o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, a izvor blizak predsjedniku Francuske navodi da je ton telefonskog poziva kao "pesimističan" i "ne baš prijateljski". Makron je nakon razgovora upozorio da najgore tek dolazi i da Putin želi da zauzme cijelu Ukrajinu.

17:13

Bajden uvodi sankcije ruskim oligarsima

Bajden će u četvrtak uvesti sankcije brojnim "ruskim oligarsima" i njihovim porodicama, uključujući zabranu putovanja u SAD, javlja Bloomberg.

16:48

Ovo su jedini ljudi kojima veruje Putin!

Iako Vladimir Putin djeluje kao prilično usamljena figura, on se uvijek oslanjao na svoj bliski krug saradnika od kojih su mnogi svoje karijere gradili u ruskim službama bezbjednosti. Neki od njih ključne su figure i u ovom ratu, koji Putin vodi protiv Ukrajine.

Pročitajte sve o njima OVDJE!

16:47

Rukovanje na pregovorima

Ono što svima uliva nadu da će ovaj sastanak biti uspješan jeste trenutak kada su se predstavnici delegacija Rusije i Ukrajine rukovali.

16:20

Počela druga runda pregovora!

Druga runda pregovora između delegacija Rusije i Ukrajine je počela.

Najavljivano je bilo da će pregovori biti nastavljeni još sinoć, da bi na kraju bilo saopšteno da će se dvije delegacije najvjerovatnije sastati u četvrtak.

16:19

Rusija: Spremni smo za pregovore!

Iz ruskog MSP-a saopštili da je Moskva spremna za nastavak pregovora kako bi se zaustavilo krvoproliće.

16:19

Turska: Nismo slali dronove u Ukrajinu

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova negira da je prebacivalo dronove Bajraktar u Ukrajinu, i navode da ih je vjerovatno kupila neka privatna kompanija.

16:19

Makron rekao Putinu: Lažete sami sebe!

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pravi "veliku grešku" u Ukrajini, da se zavarava u vezi sa vladom u Kijevu i da će Rusija dugo plaćati ovaj rat, rekao je francuski zvaničnik.

U telefonskom razgovoru koji je Putin inicirao u četvrtak, ruski lider je ponovio svoju odlučnost da postigne neutralizaciju i razoružanje Ukrajine, bilo diplomatskim putem ili oružjem, rekao je zvaničnik Rojtersu.

"Nije bilo ničega u onome što je predsjednik Putin rekao što bi moglo da nas utješi", rekao je savjetnik francuskog predsjednika, dodajući da je Putin ponovio svoj "narativ" da traži "denacifikaciju Ukrajine".

"Lažete sami sebe", rekao je Makron Putinu, prenosi zvaničnik. "To će skupo koštati vašu zemlju, vaša zemlja će završiti izolovana, oslabljena i pod sankcijama veoma dugo."

16:18

"Zaplijenite ruske tenkove, neće biti poreza!"

Agencija za borbu protiv korupcije apelovala je na Ukrajince da "nastave da brane otadžbinu" i poručio im da ne treba da brinu zbog "značajnih promjena u imovinskom statusu".

"Da li ste zaplijenili ruski tenk ili oklopni transporter i brinete kako da to prijavite? Smirite se i nastavite da branite otadžbinu!”, poručila je ukrajinska Nacionalna agencija za zaštitu od korupcije (NAPC), a prenio Interfaks. Agencija je dalje objasnila da "nema potrebe za prijavljivanjem zaplijenjenih ruskih tenkova i druge opreme, jer cijena ovog ... ne prelazi 100 plata (8.298 dolara)“.

U saopštenju, NACP navodi da se "borbeni trofeji" neće oporezivati djelimično zato što su stečeni "u toku agresije Ruske Federacije u punom obimu" protiv "nezavisne i suvjerene ukrajinske države".

"Zahvaljujući hrabrosti i pobjedi branilaca ukrajinske države, neprijateljska vojna tehnika obično dolazi već uništena i onesposobljena, što onemogućava njenu procjenu u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju.

"Istovremeno, NACP nastavlja da obezbjeđuje tehničku mogućnost dostavljanja obavještenja o značajnim promjenama imovinskog statusa za nabavku predmeta oduzetih od ruske vojske, ukoliko postoji želja da se to prijavi", zaključuje se u saopštenju.

14:54

Ukrajinci došli na mjesto pregovora

Druga runda razgovora ukrajinske i ruske delegacije trebalo bi da počne u Bjelorusiji u narednih sat vremena, stoji u Fejsbuk objavi ukrajinskog pregovarača.

14:54

Završen razgovor Putina i Makrona

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom. Kako je saopšteno iz Kremlja, Putin je predsjedniku Francuske rekao da će "ciljevi vojne operacije u svakom slučaju biti ispunjeni".

Upozorio je da ako se rusko-ukrajinski pregovori budu odugovlačili, onda će Moskva imati nove zahtjeve prema Kijevu. Istovremeno, Ruska Federacija je spremna da sarađuje sa stranim partnerima u rješavanju humanitarnih problema.

14:05

Prva tačka pregovora

Pregovori između ukrajinskih i ruskih delegacija počeće u BJelorusiji uskoro, a Kijev planira da razgovara o uspostavljanju humanitarnih koridora prIJe nego što pređe na druga pitanja, rekao je ukrajinski pregovarač David Arahamia na Fejsbuku.

14:04

Psi mogu, ali ruske mačke ne!

Nakon vIJesti da je ruskim mačkama zabranjeno da učestvuju na izložbama u Međunarodnoj kinološkoj federaciji kažu da nema zabrane da ruski psi učestvuju na takmičenjima u inostranstvu.

13:34

"Krv civila nije samo na ruskim rukama"

Zamjenica ukrajinskog premijera kaže da je NATO djelimično odgovoran za smrt civila u zemlji odbijanjem da uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

Govoreći za "Svet" sinoć na BBC Radiju 4, Olha Stefanišina je rekla da je "nehumano znati da će civilno stanovništvo i djeca biti ubijeni ako se ne donese ova odluka. Krv tih civila, uključujući majku i oca dvoje djece koja su juče rođena, a tek danas izgubila roditelje u granatiranju, nije samo na ruskim rukama."

13:33

Kremlj kritikovao Ukrajinu

Prethodno, oglasio se i Dmitri Peskov, kritikovavši, kako je rekao, odugovlačenje pregovora:

"Kao što znate, naša delegacija je sinoć već bila na ugovorenom mjestu. Očekivala je ukrajinske pregovarače sinoć, čekala ih je tokom noći, jutros, čeka i sad. Kao što znate, pregovori nisu počeli. Ukrajinski pregovarači očigledno ne žure. Nadajmo se da će danas ipak doći", rekao je Peskov.

13:32

Delegacija Ukrajine ide na pregovore!

Oglasili su se iz Ukrajine, naglasivši da je njihova delegacija na putu ka pregovorima. Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine, objavio je fotografiju iz helikoptera.

Pregovori između Ukrajine i Rusije počeće za nekoliko sati, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak u onlajn objavi.

12:12

Snimak ukrajinske artiljerije

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimak njihove artiljerije:

"Neprijatelj ne ostaje nekažnjen. Saveznički artiljerci nanose veliku štetu, uništavajući kolone ruskih okupacionih snaga. Ukrajinska artiljerija je uvijek tačna i efikasna", napisali su oni na svom zvaničnom Twitter nalogu.

12:10

"Uništićemo je*ene Ruse!"

Od kako je u Ukrajini počeo rat, nekoliko profesionalnih sportista pristupilo je vojsci. Poslednji u nizu je fudbalski reprezentativac i igrač Šahtjora Viktor Kornienko (23) koji je zaprijetio Rusima da će ih uništiti.

On je na svom instagram profilu podijelio fotografiju u uniformu, a za sada nije poznato da li već na frontu ili je samo odlučio da pridruži vojsci pa čeka da bude raspoređen.

"U Ukrajini sam i pomažem vojsci. Slava Ukrajini! Uništićemo je*ene Ruse. Slava Ukrajini", istakao je Kornienko.

Izvor: Instagram/kornienko_vitya_/printscreen

12:09

Prevrnuo se autobus sa izbjeglicama

Ukrajinski autobus koji je prevozio izbjeglice uletio je u jarak pored puta i potom se prevrnuo jutros na državnom putu broj 17 u selu Kolonija Sedliski u okrugu Svidnica. Šest osoba je prebačeno u bolnicu. Lokalni mediji javljaju da je najmanje petoro djece povrijeđeno i oni su hitno prevezeni u bolnicu.

12:08

Pogođen brod u Crnom moru

Projektil ili bomba pogodila je teretni brod u vlasništvu Bangladeša u ukrajinskoj crnomorskoj luci Olvija, ubivši jednog od članova posade, a u toku su napori da se ostali spasu sa broda, rekao je vlasnik državnog broda u četvrtak.

"Brod je bio napadnut, a jedan inženjer je poginuo", rekao je za Rojters Pijuš Duta, izvršni direktor "Bangladesh Shipping Corp".

"Nije jasno da li je u pitanju bomba ili projektil ili koja je strana izvršila napad. Ostalih 28 članova posade je nepovrijeđeno", rekao je on ne iznoseći dalje detalje.

Banglar Samridhi pod zastavom Bangladeša zaglavio se u luci Olvija nakon što je ruska invazija na Ukrajinu počela 24. februara i pogođen je projektilom, rekao je zvaničnik ministarstva inostranih poslova Bangladeša ranije u četvrtak.

11:29

U toku razgovor Putina i Makrona

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovara telefonom sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, a prema riječima portparola Kremlja, Putin će danas na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost govoriti o ruskim vojnicima koji su "herojski poginuli u Ukrajini".

Portparol predsjednika Dmitrij Peskov je rekao da Kremlj smatra da je pogibija ruskih vojnika u Ukrajini velika tuga, ali se divi njihovom herojstvu.

Očekuje obraćanje ruskog predsjednika.

11:03

TV ekipa snimila eksplozije u Kijevu

Isplivao je snimak eksplozija u Kijevu koje je sinoć kamerom zabilježila TV ekipa CBS Njuza. Kako se navodi snimljene su eksplozije koje su potresle Kijev preko noći.

Čarli d'Agata koji je dopisnik u Kijevu za američkog partnera BBC-ja, je bio vidno zatečen eksplozijama koje su odjeknule dok je završavao segment i uporedio ih je sa munjama. On je nakon druge eksplozije odmah pobjegao, a bio je vidno uznemiren.

10:40

Zaharova poslala poruku Zapadu

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je danas da je reakcija svjetske zajednice na poteze Rusije, uključujući Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija histerična, a da su izjave zvaničnika "apsurdne".

"Pokušavali smo da spriječimo ovaj rezultat godinama, a ne nedjeljama, ne mjesecima, koristeći sve mogućnosti i svu taktiku. Ali da li zaista mogu da potonu na takav nivo da ne preuzmu odgovornost za sopstveno saučesništvo u raspadu Ukrajine", rekla je Zaharova.

10:40

Gori skladište nafte u Černigovu?

Skladište nafte u Černigovu, gradu na sjeveru Ukrajine, pogođeno je tokom vazdušnog udara u četvrtak ujutro, saopštila je Državna služba Ukrajine za vanredne situacije i objavila fotografije na svojoj Fejsbuk stranici.

10:39

Rusija o gubicima u sukobu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu da je do danas poginulo 497 ruskih vojnika, a 1.597 povrijeđeno otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini prošlog četvrtka.

10:38

Zelenski: 9.000 ruskih vojnika ubijeno od početka invazije na Ukrajinu

Volodimir Zelenski je govorio u video poruci u ranim jutarnjim satima u četvrtak, u kojoj je poručio snagama invazije da "idu kući". Takođe, ukrajinski predsjednik tvrdi da je skoro 9.000 ruskih vojnika ubijeno od početka invazije na njegovu zemlju prije nedjelju dana.

"Gdje god da odu, biće uništeni. Ovdje neće imati smirenja, neće imati hranu, neće imati ni jednog mirnog trenutka. Okupatori će od Ukrajinaca dobiti samo jedno: otpor. Žestoki otpor. Takav otpor da će zauvijek pamtiti da se mi ne odričemo onoga što je naše, da će pamtiti šta je otadžbinski rat", rekao je Zelenski.

10:37

Teški gubici u Harkovu

Granatiranje i napadi na civilno stanovništvo ubili su 34 civila oblasti Harkova u protekla 24 sata - od 2. do 3. marta, saopštile su službe za vanredne situacije u četvrtak.

Odvojeno, Rojters je izvijestio da je guverner istočnog regiona Donjecka koji kontroliše Ukrajina rekao da je lučki grad Mariupolj, jedan od prvih ciljeva ruske invazije, bez struje i vode.

9:53

Oštre riječi iz Velike Britanije

Damian Hinds, ministar bezbjednosti Velike Britanije, rekao je za Skaj njuz:

"Koliko sam zabrinut? Svi smo očajnički zabrinuti. Ovo je nemilosrdna invazijska sila. Kada je riječ o taktici i vojnoj strategiji, neću da nagađam oko Vladimira Putina i šta bi on mogao da razmišlja, šta bi moglo da mu bude u glavi.

Ali znamo da je ovo nemilosrdna sila, izuzetno opasna (sila) koja je sada očigledno neizbježna za Ukrajinu, ali zapravo opasna za širu Evropu i svijet. Hrabrost, upornost Ukrajine, Bože moj, svi smo zatečeni i toliko je važno da učinimo sve što možemo da ih podržimo u onome što rade i da se uvjerimo - a tu su nam i sankcije. Predlog zakona o privrednom kriminalu, transparentnost i primjena proći će u ponedjeljak u parlamentu. Zato su sve te stvari toliko važne, zašto apsolutno moramo da naudimo režimu."

9:52

Napadi na Mariupolj

Lučki grad Mariupolj na obali Crnog mora i dalje je pod stalnim napadima, prenosi BBC.

Gradonačelnik grada Vill Vernon uputio je očajno video obraćanje, rekavši: "Ne možemo ni ranjene da izvodimo sa ulica, iz stanova, jer granatiranje ne prestaje“.

Danas je portparol proruskih pobunjenika rekao da će pokrenuti "ciljane udare" na grad ukoliko se tamošnje ukrajinske snage ne predaju.

9:51

Francuska traži od građana da napuste Rusiju

Francuska vlada poručuje svojim građanima da napuste Rusiju u svjetlu eskalacije sukoba ako njihovo prisustvo tamo nije „od suštinskog značaja”, prenosi BBC.

9:08

Ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno učešće na Zimskim paraolimpijskim igrama

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije se ovih dana susreću sa brojnim sankcijama zbog toga što su ove dvije države u ratu sa Ukrajinom u ovom momentu.

Sada je Međunarodni olimpijski komitet donio novu odluku pa tako sportisti iz ove dvije države neće moći da nastupaju na Zimskim paraolimpijskim girama u Pekingu.

9:07

Poznate kompanije prekidaju veze sa Rusijom

Dok traje sukob između Ukrajine i Rusije, sve više kompanija se povlači iz potonje zemlje. H&M je objavio da privremeno obustavlja svu prodaju u Rusiji, zbog invazije na Ukrajinu. Osim toga, striming servis Netflix objavio je da je pauzirao sve buduće projekte i akvizicije iz Rusije.

Takođe, kompanija za računarstvo u oblaku, Oracle, saopštila je da je obustavila operacije u Rusiji.

9:06

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva: Ruska vojska slabo napredovala

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da je rusko napredovanje na Kijev odloženo zbog "upornog otpora Ukrajine, mehaničkog kvara i zagušenja" i da je i dalje udaljeno više od 30 kilometara od centra grada.

"Uprkos teškom ruskom granatiranju, gradovi Harkov, Černihiv i Mariupolj ostaju u ukrajinskim rukama. Neke ruske snage su ušle u grad Herson, ali vojna situacija ostaje nejasna", piše u saopštenju.

8:25

Magazin "Tajm" posvetio naslovnicu Zelenskom i Ukrajini

Magazin "Tajm" je na svojoj naslovnoj strani citirao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog preko boja ukrajinske zastave.

Iznad naslova "Volodimir Zelenski i heroji Ukrajine" na naslovnici se nalaze riječi na ukrajinskom koje je Zelenski izgovorio u svom govoru u Evropskom parlamentu u utorak: "Život će pobijediti smrt, a svjetlost će pobijediti tamu“, prenosi BBC.

8:24

Oglasio se ukrajinski ministar odbrane

Ukrajinski ministar odbrane je odao počast ukrajinskom narodu. Oglasio se na društvenoj mreži Tviter i napisao:

"Ukrajinska vojska i ukrajinski narod su pravi heroji! Ruski teroristi koji su došli u našu zemlju su to osjetili! Sa nama je istina, sa nama je cio svijet, sa nama je pobjeda", napisao je.

8:09

SAD uputile poruku Putinu

Američki Stejt department pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da "odmah prekine krvoproliće" i da povuče trupe sa teritorije Ukrajine, u saopštenju objavljenom u srijedu kasno po američkom vremenu, piše BBC.

U svom saopštenju, SAD su takođe optužile Rusiju da je pokrenula "potpuni napad na slobodu medija i istinu" blokiranjem pristupa nezavisnim novinskim kućama sprečavanjem njihove mogućnosti da emituju informacije o invaziji.

7:38

Milion ljudi napustilo Ukrajinu

Više od milion ljudi pobjeglo je iz Ukrajine otkako su ruske snage prošle nedjelje izvršile invaziju na tu zemlju, rekao je šef Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice. Filipo Grandi je u četvrtak u objavi na Tviteru rekao:

Za samo sedam dana bili smo svjedoci egzodusa milion izbjeglica iz Ukrajine u susjedne zemlje.

7:27

Ukrajina: Mariupolj i dalje u našim rukama

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske snage i dalje "neuspješne" u pravcima u kojima napreduju i da južni grad Mariupolj ostaje u ukrajinskim rukama.

Prema ministarstvu odbrane, ruske snage su nastavile sa napadom na oblasti u blizini glavnog grada Kijeva - Višegorod, Fastiv i Obuhov - sa više ruskih terenskih kampova uočeno u tim oblastima.

Ukratko

  • Danas se očekuje nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine
  • Više od milion ljudi je napustilo Ukrajinu do sad
  • Nove eksplozije u Kijevu
učitaj još +