Svijet

KRAJ ABRAMOVIČEVE IMPERIJE, MILIJARDER U STRAHU! Nakon prodaje Čelsija, donio novu drastičnu odluku

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

"Abramovič je u strahu da će biti sankcioniran, zbog čega je već počeo da prodaje svoju kuću, a sigurno će prodati i stan", izjavio je u svom govoru u britanskom Parlamentu član britanske opozicije Kris Brajant.

Izvor: Profimedia

Roman Abramovič nakon krize u Ukrajini započeo je "rasprodaju" svoje velike imovine u Londonu, kako bi spriječio njeno zamrzavanje zbog mogućih sankcija koje bi vlasti Velike Britanije mogle da mu uvedu. 

Kako prenose britanski mediji, tajkun prodaje svoju kuću i stan jer se "plaši da će biti kažnjen", 

Bogatsvo Abramoviča prema Forbsu vrijedi 10,4 milijarde (12,5 milijardi dolara), a on posjeduje vilu Kensington vrijednu 150 miliona funti, penthaus od 22 miliona funti i više od 1,2 milijarde funti uloženo u  jahte, privatne avione, helikoptere i superautomobile koje poseduje u Britaniji i širom svijeta.

Čelsi je njegova najvrijednija britanska imovina, pa će njegova prodaja biti lični udarac za milijardera. Abramovič želi najmanje 3 milijarde funti za prodaju Čelsija, međutim pojavljuju se sumnje da će ruski oligarh dobiti bilo šta blizu te cifre. Abramovičeve veze sa ruskim režimom mogle bi da izazovu nezainteresovanost kupaca za prodaju Čelsija.

Prema riječima opozicionara Krisa Brajanta, Abramovič pokušava da proda sve svoje vile u Engleskoj. Milijarder želi da proda svoju vilu sa 15 spavaćih soba u Kensington Palace Gardens-u, procijenjenu na više od 150 miliona funti, i trospratni penthaus na Chelsea Waterfrontu, vrijedan 22 miliona funti. Osoblju na njegovom imanju u Kensingtonu, rečeno je da očekuju gledanja, navodi Tajms.

Rečeno je da su kineski kupci zainteresovani za vilu, ali prodaja bi mogla da bude dugotrajna s obzirom na troškove i dužnu pažnju koju bi agenti morali da izvrše. Abramovič je posljednjih godina postao rjeđi posetilac Londona nakon problema sa njegovom preduzetničkom vizom. Ima izraelsko i portugalsko državljanstvo pored toga što je ruski državljanin.

Abramovičev portfolio nekretnina u Londonu takođe uključuje stan u Čelsiju, koji je kupljen za 8,75 miliona funti 2017. i uključuje visokotehnološki vinski podrum sa kontrolisanom temperaturom. Blizu je tri imanja koja gledaju na Temzu, kupljena za 25 miliona funti, a koje je nekada namjeravao da spoji i pretvori u super-kuću vrijednu 100 miliona funti.