Svijet

ERDOGAN ŽELI KOSOVO U NATO! Oglasio se turski predsednik - obećao Vjosi Osmani da će pomoći

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs Izvor Blic

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u utorak da će Turska pomoći Kosovu da postane član NATO alijanse.

Izvor: YouTube/printscreen/Recep Tayyip Erdoğan

On se u utorak sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani u Ankari. Erdogan je tom prilikom podsetio da je Turska bila druga zemlja koja je priznala samoproglašenu nezavisnost takozvanog Kosova i dodao da će podržati njeno pristupanje u NATO kada Priština podnese zahtev za ulazak u ovu organizaciju, preneo je Reporteri.

"Mi kao važna zemlja u NATO ne vidimo ništa loše u članstvu Kosova u alijansi i podržavamo ovaj proces. Preduzećemo korake i, kao što smo pomogli u procesu priznavanja, isto ćemo učiniti i u procesu prijema Kosova u NATO", rekao je Erdogan.

Kako prenose mediji, on je sa Osmani razgovarao o pomoći Turske Kosovu da dobiju priznanja od novih zemalja. Erdogan je takođe naveo da je, kako kaže, iskrena želja Turske da se proces dijaloga Beograda i Prištine što pre okonča sveobuhvatnim sporazumom koji će obezbediti stabilnost u regionu.

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalila Turskoj što je uvek podržavala Kosovo, prenela je Koha. Ona se takođe osvrnula na situaciju u Ukrajini. 

"Situacija u Ukrajini pokazala je potrebu da Kosovo uđe u NATO. Podržavajući naš ulazak u NATO, Turska daje direktnu podršku miru i bezbednosti širom regiona i na evropskom kontinentu", rekla je Osmani.