Svijet

OGLASIO SE ZELENSKI IZ BUNKERA U KIJEVU - POSLAO HITNU PORUKU BAJDENU: "Vrlo je ozbiljno, nisam u filmu, uradite nešto"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Zelenski je dobio pohvale svJetskih medija zbog svog odgovora na rusku invaziju, pošto je odbio ponude za evakuaciju i umJesto toga često je slao poruke Ukrajincima dok je Kijev bio pod napadom.

Izvor: YouTube/printscreen/Guardian News/ Obozrevatel

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je američkog kolegu Džoa Bajdena da da snažnu i "korisnu” poruku o invaziji Rusije na Ukrajinu u svom govoru koji je planiran u utorak.

"Vrlo je ozbiljno... Nisam u filmu“, rekao je Zelenski, za CNN iz bunkera u KIjevu, pa dodao:

"Nisam ikona, mislim da je Ukrajina ikona... Ukrajina je srce Evrope, a sada mislim da Evropa vidi da je Ukrajina nešto posebno za ovaj svijet. Zato [svijet] ne može da izgubi ovo nešto posebno", rekao je on.

U rijetkom intervjuu međunarodnim medijima u utorak, Zelenski je rekao da dokle god traje napad Moskve na ukrajinske gradove, mali napredak u pregovorima može biti postignut.

"Morate prije svega da govorite. Svi moraju da prestanu da se bore i da se vrate na onu tačku odakle je počelo prije pet, šest dana. Mislim da postoje glavne stvari koje možete da uradite... Ako vi uradite ovo, a ta strana uradi ovo, to znači da su spremne za mir. Ako (nisu) spremne, to znači da samo gubite vrijeme."

Upitan da li smatra da Ukrajina gubi vrijeme na razgovore sa Rusijom, rekao je: "Vidjećemo”.

Novi udari potresli su Kijev u utorak, a Rusija je pojačala napade na prijestonicu i druge ključne lokacije. Postoji bojazan da Rusija pokušava da uništi komunikacionu infrastrukturu grada nakon što je udarila u oblast u blizini kijevskog TV tornja, pri čemu je uništila hardver za emitovanje, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zelenski je dobio pohvale svjetskih medija zbog svog odgovora na rusku invaziju, pošto je odbio ponude za evakuaciju i umjesto toga često je slao poruke Ukrajincima dok je Kijev bio pod napadom.

On je u utorak dobio ovacije dok se obraćao Evropskom parlamentu putem video-linka, rekavši delegatima: "Borimo se za život“. Takođe je zatražio da Ukrajina bude hitno primljena u EU.