Svijet

ŠOK - PUTIN POVUKAO POTEZ DOK NIKO NIJE GLEDAO! Isplivali snimci vojne akcije izvedene ISPRED NOSA čitavog svijeta

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Snimljen je konvoj ruske vojske dug, prema procjenama američkih medija, 65 kilometara. Pogledajte odakle dolaze Putinove snage!

Izvor: YouTube/CNN/NBC News

Dok sukob u Ukrajini ulazi u šesti dan, zabrinjavajuće satelitske fotografije ruskih vojnih konvoja šokirale su svijet. Dok je jasno gdje ruske snage idu - fotografisane su na putevima sjeverozapadno od Kijeva - mnogi se pitaju odakle dolazi ovolika ruska vojska, a sada znamo i odgovor.

Stotine tenkova, borbenih i logističkih vozila u konvoju čiju dužinu Si-En-En procjenjuje na 65 kilometara dolaze iz Bjelorusije. Put i most u gradu Černobilju, kao i druge saobraćajnice sjeverozapadno od Kijeva, završavaju se u toj zemlji. I analitičari smatraju da je cjelom svijetu promaklo nešto što se dogodilo još prije nekoliko nedjelja.

Rusija je prije više nedjelja počela da gomila svoje snage u Bjelorusiji, i to "ispred nosa" čitavom svijetu. Rusija i Bjelorusija najavile su prije nekoliko nedjelja zajedničke vojne vježbe. Ali po završetku manevara savezničkih vojski, ruske trupe nisu otišle kući.

Satelitske fotografije, kao i snimci sa društvenih mreža čija autentičnost nije još uvek potvrđena, pokazali su da se ruske trupe pojavljuju od Bresta na istoku, do Gomelja na zapadu, u vazduhoplovnim bazama, gradovima, pa čak i poljanama po Bjelorusiji. Pogledajte snimak!

Ruski konvoj satelitski snimci
Izvor: youtube/CNN

Snimci su pokazali i da je Rusija izgradila pontonski most preko rijeke Pripjat u široj zoni isključenja Černobilja, koja obuhvata djelove Ukrajine i Bjelorusije. Na dan početka invazije, objavljeni su snimci na kojima ruska vojska prelazi taj most.

"Sama veličina masivnog konvoja govori nam o snazi ruske vojske, ali i aktivnostima Bjelorusije koja podržava i pomaže invaziju, čime snosi i dio odgovornosti. Takve vojne snage ne bi mogle da budu okupljene na jednom mjestu bez dozvole i pomoći Bjelorusije", ocjenjuje Si-En-En.