Svijet

AMERIKA ZAUSTAVILA PRODAJU RUSKE VOTKE! Povlače sa polica sva njihova alkoholna pića

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Amerika do daljnjeg uklanja alkoholna pića ruskog brenda iz prodavnica pića i vina.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Državnim prodavnicama pića u nekim američkim državama naređeno je da zaustave prodaju ruske votke, a guverneri su rekli da je taj potez gest solidarnosti sa Ukrajinom zbog vojne ofanzive Moskve.

U nedelju, guverner Pensilvanije Tom Volf pozvao je državni odbor za kontrolu pića da povuče sve proizvode ruske proizvodnje sa polica u prodavnicama "Fine Vine & Good Spirits". U saopštenju, Volf je rekao da je taj potez zamišljen kao "mali prikaz solidarnosti i podrške narodu Ukrajine i izraz naše kolektivne odbojnosti" prema postupcima Rusije.

Guverner Jute Spenser Koks pridružio se bojkotu u subotu, rekavši da će njegova država učiniti svoj deo da "zadrži ruske osvajače i stane uz naše sestre i braću u Ukrajini".

U Teksasu, guverner Greg Abot pozvao je prodavnice pića i barove da zaustave prodaju ruskih proizvoda, međutim, on je rekao da konačna odluka ostaje na vlasnicima preduzeća.

U međuvremenu, guverner Nju Hempšira Kris Sununu potpisao je izvršnu naredbu kojom se nalaže prodajnom mestu za piće i vino u Nju Hempširu da "do daljnjeg počne da uklanja alkoholna pića ruskog brenda iz naših prodavnica pića i vina".

U Finskoj, lanac prodavnica alkoholnih pića Alko objavio je u ponedeljak da obustavlja prodaju ruskih proizvoda "u svojim prodavnicama". Objašnjavajući taj potez, potpredsednica kompanije Anu Koskinen rekla je da je "situacija u Ukrajini izuzetna i šokantna" i da je lanac "ozbiljno shvatio situaciju".

Slične akcije su primećene u Kanadi, gde su provincije Ontario, Alberta i Britanska Kolumbija takođe naredile prodavnicama da obustave prodaju pića.

Tagovi