Svijet

UPALJEN ALARM U AMERICI, NAKON PUTINOVE NAREDBE RUSKOJ VOJSCI: Pentagon pokreće sistem koji je korišćen samo 2 PUTA?

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Nakon Putinove naredbe da u stanje najviše pripravnosti stavi snage za nuklearno odvraćanje, pominje se da su SAD aktivirale DEFCON 2.

Izvor: Profimedia

Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci da svoje snage stavi u stanje najviše pripravnosti za nuklearno odvraćanje. Nakon toga pojavila su se nagađanja da je Pentagon juče proglasio DEFCON 2, što znači korak od nuklearnog rata.

Ove informacije nisu službeno potvrđene jer američki zvaničnici iz sigurnosnih razloga nikad javno ne iznose na kojem stepenu opasnosti se nalazi zemlja. DEFCON 2 je dosad bio proglašen svega dva puta, tokom Kubanske krize i Zalivskog rata.

Već jutros, kada su počeli pregovori Ukrajine i Rusije, taj nivo opasnosti je spušten za jedan i sada je "DEFCON 3", koji je takođe do sada bio proglašen svega nekoliko puta.

DEFCON (Defense Ready Condition) je sistem koji Pentagon koristi za označavanje stepena prijetnji od nuklearnog rata s kojima se suočava SAD, a to zatim određuje spremnost za potencijalni odgovor. Postoji pet nivoa, od DEFCON 1 do 5. 

DEFCON 5 je najniže stanje pripravnosti, dok je DEFCON 1 maksimalna spremnost, što znači da nuklearni rat počinje ili je već počeo. Prvi put je DEFCON 2 proglašen 24. oktobra 1962. godine, pa je taj nivo opasnosti trajao do 15. novembra 1962. godine. 

Drugi put je DEFCON 2 proglašen 15. januara 1991. godine na početku operacije Pustinjska oluja u Iraku. DEFCON 3 je prvi put proglašen tokom Jomkipurskog rat ili Listopadskog rata u kojem je delovala koalicija arapskih država predvođena Egiptom i Sirijom protiv Izraela od 6. do 25. listopada 1973. godine. 

Dmitri Alperovitč, osnivač "The Alperovitch Institute for Cybersecurity Studies" na Univerzitetu Džons Hopkins i bivši glavni tehnološki direktor grupe za sajber bezbjednost, na Tviteru je objavio da Rusija ima četiri nivoa uzbunjivanja od nuklearnog rata.

"Putin je naredio povišen nivo. Zabrinjavajuće. Ali još nije razlog za paniku", napisao je Alperovitč.

Pratite naš blog uživo o situaciji u Rusiji i Ukrajini

Tagovi