Svijet

NATO PRVI PUT U ISTORIJI AKTIVIRAO SPECIJALNU VOJNU JEDINICU! General Volters otkrio glavnu MISIJU i plan!

Autor Andrijana Delibašić Izvor mondo.rs

Prvi put u istoriji, NATO je aktivirao specijalnu jedinicu za odgovore, sastavljenu od multinacionalnih snaga.

Izvor: YouTube/Defense&Aerospace report

Prvi put u istoriji, aktivirana je specijalna jedinica za odgovore pod kontrolom NATO, potvrdio je vrhovni komandant snaga NATO u Evropi, general Tod Volters.

U pitanju je multinacionalna jedinica sastavljena od kopnenih, vazdušnih, vodenih i specijalnih snaga, koja može "hitro da odreaguje" i pruži podršku alijansi. Aktivirana je zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, ali je naglašeno da ni NATO, ni američke trupe neće ulaziti u Ukrajinu koja nije članica alijanse.

"Ovo je istorijski trenutak i prvi put da je alijansa aktivirala ove jedinice visoke spremnosti u ulozi odbrane ili sprečavanja napada. U pitanju su fleksibilne sile spremne za borbu koje se mogu upotrebiti na više načina, i mi ćemo u potpunosti iskoristiti njihovu suštinsku sposobnost da reaguju. Naša brzina i sposobnost su na raspolaganju kako bismo zaštitili milijardu građana čija je bezbednost naša misija", rekao je on.

Ova jedinica, podvukao je Volters, nije poslata u akciju već je aktivirana i nalazi se u stanju pripravnosti. Nije poznato koliko vojnika se nalazi u ovoj jedinici.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg se takođe oglasio i rekao da alijansa mora da uradi više kako bi okončala rusku agresiju u Ukrajini.

"Moramo da budemo spremni za veće poteze, čak i ako to znači da ćemo platiti neku cenu, jer su naši ciljevi dugoročni. Ozbiljno shvatamo ovo pitanje i zbog toga smo, prvi put ikada, aktivirali ove snage u kontekstu kolektivne odbrane", saopštio je on.

Tagovi