Svijet

RUSIJA OGRANIČAVA PRISTUP FEJSBUKU! Oglasili se iz Moskve - poznato zašto su preduzeli mjere protiv društvene mreže

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Rusija preduzima mjere protiv Fejsbuka.

Facebook
Izvor: Smart Life/ Unsplash/ Brett Jordan

U Rusiji se od 25. februara preduzimaju mjere za djelimično ograničenje pristupa Fejsbuku, saopštio je Ruski državni regulator u sektoru komunikacija Roskomnadzor.

"Tužilaštvo je 25. februara nakon saglasnosti Ministarstva inostranih poslova Rusije donijelo odluku da je društvena mreža Fejsbuk odgovorna u narušavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i prava i sloboda građana Rusije", navodi se u saopštenju.

Kako su naveli u Tužilaštvu Fejsbuk je neosnovano ograničio širenje javnih informacija zbog uvođenja antiruskih sankcija i time prekršio "prava građana Rusije da slobodno traže, primaju, prenose, pripremaju i distribuiraju informacije na zakonit način" predviđena članom 29 Ustava.

U slučaju da ova društvena mreža otkloni ograničenja, prije svega odblokira dostup za četiri ruska medija, onda će se mjere ukinuti, saopštio je predsjednik komiteta Državne dume Rusije za informacionu politiku, tehnologiju i veze Aleksadar Hinštejn.

Ranije je Roskomnadzor kompaniji Meta platforms, u čijem je vlasništvu Fejsbuk, uputio pismo sa zahtjevom da ukine ograničenja uvedena protiv stranice televizijskog kanala "Zvezda" na Fejsbuku, informativne agencije "RIA Novosti", kao i internet portala "Lenta.ru" i "Gazeta.ru".

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite u našem blogu uživo!

Tagovi