Svijet

"PUTIN JE AGRESOR, IZABRAO JE RAT": Direktno obraćanje Bajdena, spremio osvetu Putinu

Autor Mia Radulović Izvor mondo.rs

Američki predsjednik Džo Bajden, potvrdio da će SAD uvesti nove oštre sankcije Rusiji.

Izvor: YouTube/printscreen/Guardian News

Predsjednik SAD Džo Bajden saopštio je danas na konferenciji za medije da su nedjeljama upozoravali na ovo što se dešava u Ukrajini.

"Putin je agresor, Putin je izabrao rat. Putin je prebacio 175.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, a tu je izgradio i terenske bolnice", rekao je Bajden i dodao da je ruski predsjednik mjesecima planirao ovaj napad.

Američki predsjednik je zatim potvrdio da će SAD uvesti nove oštre sankcije Rusiji.

"Ovo će nanijeti velike probleme ruskoj ekonomiji. Mi smo osmislili ove sankcije da maksimiziramo dugoročni uticaj SAD na Rusiju i da minimiziramo uticaj Moskve na SAD i naše saveznike. Želim da budem jasan SAD nisu same u ovome", rekao je on.

Bajden je rekao da će zapad ovim sankcijama smanjiti sposobnost Rusije da finansiraju i razvijaju vojsku i smanjiti njihovu sposobnost da se takmiče u razvoju tehnologije.

On se prvobitno obratio na Tviteru rekavši da se složio sa liderima G7 o uvođenju oštrih sankcija Rusiji.

"Jutros sam se sastao sa svojim kolegama iz G7 da razgovaramo o neopravdanom napadu predsjednika Putina na Ukrajinu i dogovorili smo se da nastavimo dalje s razornim paketima sankcija i drugih ekonomskih mjera kako bismo Rusiju pozvali na odgovornost", naveo je Bajden na Tviteru.