Svijet

ZLOGLASNI RAKETNI BACAČI DOPREMLJENI U UKRAJINU! Projektili lete i do 12 KILOMETARA, njima su rešetali Avganistance

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ruski teški bacački sistem ''Solncepek'' ulazi u belorusko-ukrajinski kontrolni punkt ''Senkovka-Veselovka''.

Izvor: Twitter/Printscreen/@franakviacorka

Ruski teški bacački sistem "Solncepek" ili takozvani TOS-1 je sovjetski višecevni raketni bacač i termobarično oružje postavljeno na šasiju tenkova T-72. U njega staje, u zavisnosti od modela, 30 ili 24 rakete, a jedna može biti ispaljena u roku od 6 do 12 sekundi. Modernizovana verzija može da ispali raketu i do 12 kilometara daljine.

TOS-1 je projektovan za napad na neprijateljske utvrđene položaje i lako oklopna vozila i transporte, posebno na otvorenom terenu. Prva borbena testiranja održana su 1988. i 1989. u dolini Panšir tokom sovjetsko-avganistanskog rata.

U ovaj raketni bacač staje tri naouržana vojnika, a sada je veliki broj njih viđen kako ulaze u Ukrajinu kod belorusko-ukrajinskog kontrolnog punkta ''Senkovka-Veselovka''.

Nakon višenedeljnih diplomatskih tenzija, ruski predsednik Vladimir Putin naredio je napad na Ukrajinu. Nazvao ga je "specijalnom vojnom operacijom demilitarizacije" i odgovorom na pretnju koju Ukrajina predstavlja po Rusiju, ali ga ostatak sveta naziva invazijom i ratom. Zapadni lideri su se oglasili i podvukli da je Putin objavio rat.

Tagovi