Svijet

CIJELI SVIJET NA NOGAMA! Reakcije Zapadnih lidera na Putinovu odluku u vezi sa Ukrajinom

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Vladimir Putin je u sinoćnjem obraćanju svijetu saopštio sa priznaje nezavisnost DNR i LNR u Ukrajini.

Izvor: Youtube/Defense Video Archive/RT/Ruptly/Printscreen

Ubrzo nakon ovog obraćanja predsjednika Rusije Vladimira Putina, pristigle su reakcije zvaničnika Zapadih sila koje su ovaj potez osudile

Evropska unija najoštije osudila priznavanje nezavisnosti

U zajedničkom pisanom saopštenju Ursula fon der Lajen predsjednica Evropske komisije i Šarl Mišel predsjednik Evropskog savjeta najoštrije su osudili odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost oblasti Donjecka i Luganska u Ukrajini kao.

"Ovaj korak je očigledno kršenje međunarodnog prava, kao i sporazuma iz Minska. Unija će reagovati sankcijama protiv umiješanih u ovaj nezakonit čin", najavili su Fon der Lajen i Mišel.

Visoki evropski zvaničnici su još jednom ukazali na nedvosmislenu podršku koju će EU nastaviti da pruža ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Makron zatražio hitan sastanaka Saveta bezbjednosti UN

Predsjednik Francuske Emanuel Makron burno je reagovao na odluku Vladimira Putina kojom prepoznaje nezavisnost i suverenitet Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk.

Makron je najoštrije osudio odluku Vladimira Putina i pozvao da Evropa uvede sankcije Rusiji navodi se u u saopštenju Jelisejske palatem te da Makron poziva da se sazove hitan sastanak Saveta bezbjednosti UN u vezi sa priznanjem regiona Donbasa. U saopštenju se navodi sa Makron priznavanje Donjecka i Luganska naziva "jednostranim kršenjem međunarodnih obaveza".

Zelenski hitno razgovarao sa Bajdenom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je o večerašnjim dešavanjima razgovarao prethodnih sati sa predsjednikom SAD Bajdenom, te dodao da bi trebalo u štp kraćem roku da obavi razgovor sa Borisom Džonsonom.

Bijela kuća najavila nove sankcije Rusiji

Džen Psaki portparolka Bijele kuće saopštila je večeras je da će predsjednik SAD Džo Bajden izdati izvršnu naredbu kojom će Rusiji biti nametnute nove sankcije. Kako je istakla, izvršna naredba će omogućiti uvođenje sankcija protiv svakog lica za koje je nasuprot međunarodnom pravu djeluje na područjima DNR i LNR.

Kritike NATO alijanse

Jens Stoltenberg Generalni sekretar NATO alijanse oštro je osudio rusku odluku da prizna nezavisnost i suverenitet Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk.

"Ovo dalje podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, narušava napore ka rešavanju sukoba i krši sporazume iz Minska, u kojima je Rusija stranka", rekao je Stoltenberg, dodavši da je ovo izgovor Rusije da počne invaziju na Ukrajinu.

Njemačka upozorila da se krši međunarodno pravo

Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke je saoopštilo da je rusko priznanje DNR i LNR ’kršenjem međunarodnog prava’.

"Današnje priznanje ruskog predsjednika Vladimira Putina separatističkih samoproglašenih „Narodnih republika“ u istočnoj Ukrajini predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i nanosi ozbiljan udarac svim diplomatskim naporima da se pronađe mirno i političko rešenje za sadašnji sukob", ukazala je ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok.

Velika Britanija će sačekati sa uvođenjem sankcija

Priznavanje samoproglašenih republika Donjecka i Luganjska (DNR i LNR) od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina predstavlja kršenje međunarodnog prava, To je očigledno kršenje međunarodnog prava i flagrantno kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine - izjavio je večeras britanski premijer Boris Džonson i dodao da će morati da sačeka i vidi šta se desilo u istočnoj Ukrajini.

Poljka pozvala na momentalno uvođenje sankcija Moskvi

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki okarakterisao je odluku Rusije o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR "aktom agresije protiv Ukrajine".

"Odluka da se priznaju samoproglašene 'republike' je konačno odbijanje dijaloga i flagrantno kršenje međunarodnog prava. Ovo je akt agresije na Ukrajinu, na koji se mora nedvosmisleno odgovoriti uvođenjem hitnih sankcija", napisao je Moravjecki na Tviteru.

Litvanija uputila apel Evropskoj uniji

Litvanski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs uputio je apel Evropskoj uniji da što prije uvede sankcije Rusiji.

"To je flagrantno kršenje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine Litvanija osuđuje ovaj čin agresije i poziva na snažan međunarodni odgovor. EU mora odmah da uvede sankcije", napisao je šef litvanske diplomatije na Tviteru.

Tagovi