Svijet

UKRAJINA NA IVICI RATA: Pucnjava po Donjecku, ukrajinska vojska granatirala selo u Lugansku, stradali civili

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Poslednjih dana došlo je do eskalacije napetosti između Rusije i Ukrajine.

Izvor: Profimedia

U jučerašnjim separatističkim granatiranjima zone konflikta u Donbasu poginula su dva ukrajinska vojnika. SAD, Britanija i NATO upozoravaju da je pitanje trenutka kada će Rusija napasti invaziju. Moskva i dalje to demantuje a ruski predsjednik Vladimir Putin juče je nadgledao veliku vojnu vježbu "Grom" tokom koje je bio simuliran nuklearni napad. U Minhenu, svjetski zvaničnici su se okupili na bezbjednosnoj konferenciji, prenosi Kurir.

Pucnjava po Donjecku

Jaka artiljerijska paljba po Donjecku se nastavlja od ranog jutra. Eksplozije se čule u različitim djelovima grada. Po širem rejonu grada je palo 25 granata

Ukrajinske snage granatirale su više naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) na jugoistoku Ukrajine, koristeći minobacače kalibra 120 mm zabranjene sporazumima iz Minska, saopštila je rano misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

Ukupno dvadeset minobacača kalibra 120 mm lansirano je na naselja Komunarivka i Staromihajlivka, saopštile su vlasti DNR. Tokom noći, granatirana su u naselja Aleksandrovka, Staromihajlivka, Spartak i Zajcevo, sva u okolini Donjecka.

Prema neprovjerenim i nepotvrđenim informacijama zarobljeno je nekoliko ukrajinskih divezanta, a ranjena su dva DNR specijalca, naglašava Kurir.

Džonson: Rusija planira najveći rat od 1945

Britanski premijer Boris Džonson rekao je BBC-u da Rusija planira "najveći vrat u Evropi od 1945. godine".

"Svi znaci su tu da je plan na neki način već krenuo", upozorio je on i dodao da obavještajni podaci pokazuju da Moskva planira invaziju i opsadu Kijeva. "Ljudi moraju da shvate koliko će to biti skupo u ljudskim životima", rekao je Džonson.

Zelenski traži razgovor

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da se sastanu kako bi potražili načine za rešenje krize. "Ne znam šta predsjednik Ruske Federacije želi, tako da predlažem sastanak", rekao je Zelenski i dodao da Rusija može da izabere lokaciju sastanka.

Ukrajinske jedinice u Donjecku u punoj borbenoj pripravnosti

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL). "Prema provjerenim informacijama, glavnokomandujući združenih ukrajinskih snaga general-pukovnik Aleksander Pavlijuk naredio je punu borbenu pripravnost. "Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoje vojno prisustvo na ovom području", navodi se u saopštenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram, prenosi TASS.

Ni na teritoriji DNR noć nije bila mirna

Na teritoriji Donjecka bila je blokirana diverzantsko-teroristička grupa protivnika koja je planirala da digne u vazduh trafostanice, gasovode i stanice za prečišćavanje vode na teritoriji republike, saopštilo je Ministarstvo za državnu bezbjednost DNR. Prilikom hapšenja, diverzanti su pružili otpor, zbog čega su dvojica pripadnika specijalnih snaga bila ranjena.

Lugansk: Ukrajinske snage bombardovale selo

Vojska samoproglašene Luganske republike saopštila je da je selo Pionerski noćas bilo na meti ukrajinskog granatiranja. Prema prvim informacijama poginula su dva civila.

Bijela kuća: Rusija bi mogla da napadne bilo kad

Bijela kuća smatra da Rusija može da napadne Ukrajinu u bilo kojem trenutku pa će predsjednik Džo Bajden zbog toga za danas sazvati sastanak nacionalnog savjeta bezbjednosti.

Blinken zbunjen Putinovim motivima

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je zbunjen motivima ruskog predsjednika vezano za Ukrjainu.

Putin je ubrzao sve što je navodno želio da spriječi, rekao je Blinken u razgovoru za njemački list Sudojče Cajtung.

Na primjer, velika većina Ukrajinaca sada je protiv Rusije i želi da njihova zemlja uđe u NATO, rekao je on i dodao da je, uz to, NATO sada snažniji što je posledica ruskih "agresivnih mjera.

"On je to htio da spriječi, a sada je doprinio tome", rekao je Blinken i još jednom upozorio Moskvu da ne napada Ukrajinu inače će se suočiti sa "mnoge teškim sankcijama".

Ako Rusija do tada ne napadne, on će se u srijedu sastati s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

Svjetska banka priprema pomoć za Ukrajinu

Svjetska banke saopštila je da priprema 350 miliona dolara pomoći Ukrajini, koju će čelnici grupacije razmotriti do kraja marta u sklopu plana o kratkoročnoj i dugoročnoj finansijskoj pomoći toj državi, zaključuje Kurir.

Tagovi