Svijet

PREOKRET, ODUSTAJE SE OD OBAVEZNE VAKCINACIJE: To nije sve! Građani ostaju i bez velike NOVČANE NAGRADE

Autor Andrijana Delibašić Izvor mondo.rs

Najavljuje se mogućnost odstupanja od ove mere.

Izvor: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

U Austriji je protekle nedelje stupio na snagu Zakon o obaveznoj vakcinaciji, a austrijski kancelar Karl Nehamer već sada najavljuje mogućnost odstupanja od ove mere i saopštava da se odustalo od lutrije za vakcinisane.

"Ako se eksperti komisije koju vlada treba da imenuje izjasne za stavljanje van snage obavezne vakcinacije to ćemo poslušati. Sve dok eksperti kažu da je vakcina ključno sredstvo ostaje na snazi obavezna vakcinacija. Međutim ako predlože vladi da se ukine zakon to će biti učinjeno", poručio je Nehamer.

Komisija eksperata, još nije uspostavljena, a ona će biti savetodavno telo, koje analizira usklađenost sa Ustavom i da li je mera potrebna, tj. da li je vakcinacija pravo sredstvo. 

U Austriji odustaju i od lutrije za vakcinaciju, u kojoj je svaki deseti vakcinisani građanin dobio bon o 500 evra za primljenu dozu vakcine protiv korona virusa. Umesto da se novac daje vakcinisanim građanima, biće prosleđen ljudima koji su dali značajan doprinos u borbi protiv pandemije, a to je osoblje u zdravstvu, negovatelji, vojska i policija.

Tagovi