UKRAJINSKA KRIZA

DA LI PUTIN NAPADA? Kličko: Spremni smo na najgore!

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

Trupe predsjednika Rusije Vladimira Putina se nedeljama okupljaju oko ukrajinske granice.

Izvor: EPA/ALEXEI DRUZHININ, Profimedia

Vode se razgovori na najvišim nivoima među svjetskim čelnicima kako bi se spriječio rat, piše Kurir.

Napad je moguć prije završetka Zimskih olimpijskih igara u Kini 20. februara, rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven (45) i najavio da će još 3.000 vojnika biti prebačeno u Evropu, prenosi njemački Bild.

''Njujork tajms'' čak piše o obavještajnim informacijama koje nagovještavaju vojnu akciju sledeće srijede.

"Spremni smo na najgore u Ukrajini, svijet mora da nam sada pomogne!", kaže gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko (50) za BamS.

"Putin teži svjetskoj moći i Zapad treba da zna da će posle Ukrajine to biti baltičke države. Mi smo samo početak! Kada Olaf Šolc i drugi šefovi država sada razgovaraju sa Vladimirom Putinom, trebalo bi da mu kažu jednu stvar - cijela naša zemlja će se braniti od napada i biće ozbiljnih posledica", dodao je.

Njemačka i nekoliko država zatražile su u subotu od svojih građana da napuste Ukrajinu, navodi Kurir.

"Ako ste trenutno u Ukrajini, provjerite da li je vaše prisustvo obavezno. Ako ne, napustite je u najkraćem roku", napisalo je Federalno ministarstvo inostranih poslova (AA) u novom upozorenju o putovanjima.

Prema AA, u Ukrajini ima desetine hiljada Njemaca, uključujući mnoge sa dvojnim državljanstvom.

Još u petak su SAD, Velika Britanija i Danska pozvale svoje državljane da napuste zemlju. Istovremeno, američke berze su pale.

Prema informacijama BamS-a, zaposleni u ambasadi SAD u Kijevu počeli su da spaljuju dokumenta i uništavaju hard diskove. Ambasada će u nedjelju biti potpuno zatvorena.

Američki predsjednik Džo Bajden proveo je oko sat vremena na telefonu sa Putinom u subotu uveče. Bajden je naglasio da bi invazija izazvala veliku ljudsku patnju i oštetila reputaciju Rusije.

Putin je, s druge strane, žalio zbog nedostatka pritiska Zapada na Ukrajinu da osigura da Kijev ispuni svoje obaveze.

Francuski lider Emanuel Makron takođe je u subotu razgovarao sa Putinom, a potom i sa kancelarom Šolcom.