Svijet

"U RUSKIM STE VODAMA, ODMAH IZRONITE!" Američka podmornica na zabranjenoj teritoriji, Rusi odmah reagovali!

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Američka nuklearna podmornica (NPS) ignorisala je zahtjev da napusti ruske teritorijalne vode i otišla je nakon upotrebe "odgovarajućih sredstava", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Izvor: Profimedia

"Nalazite se u teritorijalnim vodama Rusije. Odmah izronite!", rusko Ministarstvo odbrane iznijelo je ovako detalje incidenta sa američkom podmornicom kod Kurilskih ostrva:

"U skladu sa smjernicama za zaštitu državne granice Ruske Federacije u podvodnom okruženju, posada fregate Pacifičke flote 'Maršal Šapošnjikov' koristila je odgovarajuća sredstva. Američka podmornica je samohodnim simulatorom podijelila cilj na sredstva radarske i akustičke kontrole i otišla maksimalnom brzinom napustila teritorijalne vode Ruske Federacije", saopštilo je ministarstvo.

Dodali su da je 12. februara u 10.40 po moskovskom vremenu, u zoni planirane vježbe snaga Pacifičke flote u teritorijalnim vodama Ruske Federacije kod ostrva Urup na Kurilskom grebenu otkrivena podmornica američke mornarice. U režimu zvučne podvodne komunikacije, posada američke podmornice dobila je poruku na ruskom i engleskom jeziku: "Vi ste u teritorijalnim vodama Rusije. Odmah izronite na površinu!" Posada američke podmornice ignorisala je zahtjev ruske strane na početku.

Odred brodova Pacifičke flote nastavlja planirane vježbe, uključujući praćenje podvodnog okruženja u cilju sprječavanja kršenja državne granice Ruske Federacije. Podmornice sa nuklearnim projektilima i torpedima klase Virdžinija u službi su američke mornarice od 2004. Deplasman broda je oko 7.925 tona, prosječna brzina je veća od 25 čvorova. Naoružanje podmornice uključuje rakete Tomahavk u različitim konfiguracijama i torpeda Mk.48 ADCAP, saopštila je ruska agencija TAS.

Tagovi