Svijet

SVIJET U ŠOKU - ELIZABETA II OBJAVILA KO ĆE BITI NOVA KRALJICA: Posle 70 GODINA na tronu, ONA je njena iskrena želja!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Elizabeta je prvi britanski monarh koji je doživio platinasti jubilej, što znači 70 godina na prijestolu.

Izvor: youtube/screenshot/ The Royal Family Channel

Kraljica Elizabeta II je najavila je iznenađujuće vijesti povodom 70. godišnjice njene vladavine. Ona je u poruci navela da želi da Kamila, vojvotkinja od Kornvola, bude kraljica kada princ Čarls postane kralj.

Kraljica je rekla da je to njena "iskrena želja".

"Moja je iskrena želja da, kada to vrijeme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga", napisala je kraljica. "Kraljica supruga" se odnosi na supružnika vladajućeg kralja i značilo bi da je "kraljica Kamila" njena buduća titula.

Izvor: Shutterstock

 Kraljica Elizabeta II u nedelju će postati prva britanska vladarka koja je na prijestolu bila 70 godina, čime će početi godina njenog platinastog jubileja. Istorijski datum neće biti obilježen velikom ceremonijom, jer 95-godišnja kraljica godišnjicu očeve smrti tradicionalno provodi daleko od očiju javnosti.

Njena vladavina započela je kada je imala 25 godina i kad je u zabačenom dijelu Kenije sa svojim suprugom princom Filipom saznala za smrt oca, kralja Džordža VI. Rođena 21. aprila 1926., Elizabeta II je preuzela prijesto 6. februara 1952. godine, smrću svog oca kralja Džordža VI.

Ona je i jedina članica kraljevske porodice koja je ušla u oružane snage. Elizabeta II je svjetska šefica države koja je najviše putovala, posjetila je više od 110 zemalja, ali nikada nije koristila pasoš jer ga nema. Ona je takođe jedina osoba kojoj je dopušteno da vozi bez vozačke dozvole u Velikoj Britaniji.