Svijet

AUSTRIJA ODLUČILA - IZGLASAN ZAKON O OBAVEZNOJ VAKCINACIJI: Odvijaće se u TRI FAZE, a ko ne poštuje moraće da PLATI

Autor Andrijana Delibašić Izvor mondo.rs

Gornji dom austrijskog parlamenta izglasao je danas zakon koji predviđa obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa za punoljetne osobe, što je prvi takav potez u Evropskoj uniji.

Izvor: YouTube/Printscreen/anbax

Prije nego što stupi na snagu, zakon moraju da potpišu predsednik države Aleksandar Van der Belen i kancelar Karl Nehamer, što je formalnost koja će trajati nekoliko dana.

Obavezna vakcinacija trebalo bi da se sprovodi u fazama, a predviđeno je da će policija od 15. marta početi da provjerava da li su osobe koje zaustave vakcinisane. Kasnije, u trećoj fazi, počeće i temeljnije provjere kada u funkciju bude stavljen registar vakcinacije.

"Nadam se da nam treća faza neće biti potrebna. Ako stručnjaci procjene da nije potrebna, treća faza se neće dogoditi", izjavio je ministar zdravstva Volfgang Mikštajn nekoliko sati pre nego što je zakon izglasan s 47 glasova za i 12 protiv.

Vlada je istovremeno odlučila da ublaži epidemiološke mjere za ona koji još nisu vakcinisani, jer odeljenja intenzivne njege nisu opterećena kovid pacijentima. Zakon predviđa da kontrole i kažnjavanje nevakcinisanih krenu od sredine marta, kao i da se kažnjava novčano do 600 evra. U Austriji je trenutno potpuno vakcinisano oko 69 odsto stanovništva, što je jedna od najnižih stopa u zapadnoj Evropi.

Tagovi