Svijet

FRANCUSKA I ŠPANIJA POČELE SA UKIDANJEM MJERA, SZO UPOZORAVA: "PRERANO JE"

Autor Jovana Raičević Izvor Kurir.rs

I francuska vlada od danas počinje sa ukidanjem nekih restrikcija vezanih za pandemiju, prenosi Kurir.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Odluka je donijeta samo nekoliko sati nakon najave Fajzera da će u Sjedinjenim Državama tražiti hitno odobrenje primjene vakcina protiv kovida-19 i za djecu staru od šest mjeseci do četiri godine.

Ako Američka agencija za lekove (FDA) da zeleno svijetlo, to će biti dodatni alat za zaštitu od koronavirusa jer on posebno brzo cirkuliše u školskim ustanovama. U francuskim školama, samo je 4 posto djece u dobi od 5 do 11 godina vakcinisano.

Predsjednik Emanuel Makron rekao je da želi, ako trendovi ostanu ovakvi kakvi su sada, u februaru i martu ublaži mjere u školama i o tome će se danas raspravljati na sednici štaba za borbu protiv pandemije.

U očekivanju te odluke, Francuzi od srijede više ne moraju da nose maske na otvorenom, a rad od kuće više nije obaveza nego preporuka.

Od 16. februara klubovi - koji su zatvoreni od 10. decembra ponovo se otvaraju, a dozvoljeno je i održavanje koncerata.

I Španija se "otvara" dok SZO upozorava: Prerano je!

I u Španiji počinje otvaranje klubova i drugih mjesta noćnog života. To će se prvo dogoditi u Kataloniji, 11. februara, nakon gotovo dva mjeseca.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je prerano proglasiti pobjedu nad pandemijom.

"Prerano je za bilo koju zemlju da proglasi pobjedu", rekao je šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus i dodao da ga brine veliki broj umrlih u nekim djelovima svijeta.

Šef za hitne situacije SZO Majkl Rajan strahuje da bi neke zemlje mogle, zbog političkog pritiska, da imitiraju druge vlade koje ublažavaju mjere, ne uzimajući u obzir vlastitu situaciju kada se radi o zdravlju ili stopi vakcinisanih.

U Francuskoj, ljekari su podijeljeni kada je riječ o ukidanju restrikcija. Neki smatraju da je cirkulacija virusa i dalje visoka, dok drugi smatraju da ravnoteža koristi i rizika sada ide ka početku povratka normalnom životu, zaključuje Kurir.