Drastična mera

OTPUŠTAJU RADNIKE KOJI NISU POTPUNO VAKCINISANI: Poznati američki operator zvanično objavio odluku

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Neplaćena odsustva počinju od kraja februara, a otkazi će se deliti već od aprila ove godine svima koji se ne vakcinišu u potpunosti.

Izvor: SmartLife/YouTube @T-Mobile Nederland

Jedan od najvećih operatora mobilne telefonije u SAD - T-Mobile - objavio je zvanično da će svojim zaposlenima širom zemlje deliti otkaze, ako se ne vakcinišu u potpunosti do određenog datuma.

S tim u vezi svi korporativni zaposleni koji do 21. februara ne prime prvu dozu vakcine protiv korone biće poslati na neplaćeno odsustvo, a status svih zaposlenih koji dolaze na posao prati se putem digitalnih kartica o vakcinama na ID karticama pri prolasku kroz kancelarije kompanije.

Američka kompanija koristi sistem za nadzor zaposlenih već neko vreme i to će se nastaviti i u budućnosti isključivo kako bi se zaštitili svi zaposleni u T-Mobile kancelarijama u kojima u svim odeljcima postoje jasne smernice za bezbedno ponašanje, ali i za proveru zaposlenog u vezi sa vakcinom protiv korone.

Iz ljudskih resursa su naveli da će rad u kancelariji biti dalje omogućen isključivo radnicima koji su vakcinisani u potpunosti protiv korone, a ovo pravilo neće biti primenjivano za tzv."granične slučajeve i slučajeve koji se moraju izuzeti od osnovnog pravila zbog legalnih prepreka".

Ipak, iz HR-a nisu naveli tačno koji su to slučajevi.

T-Mobile će zahtevati od svih zaposlenih, čak i onih kojima je rečeno da rade od kuće, radnicima u korisničkoj podršci recimo, da dostave dokaz o vakcinaciji prvom dozom do 21. februara, ali zaposleni koji rade izvan kancelarija neće biti stavljeni u status neplaćenog odsustva, mada će ih kompanija ohrabrivati da se odluče za vakcinaciju.

"Jasno nam je da je vakcinacija isključivo i duboko lična odluka svakog pojedinca, ali isto tako smatramo da je vakcinacija neophodan korak kako bismo na najbolji način zaštitili celu T-Mobile zajednicu", objasnili su za The Verge iz T-Mobile kompanije. Takođe, predstavnici kompanije su za medije rekli da će zaštititi privatnost svih zaposlenih i da se njihov status o vakcinaciji neće deliti ni sa kim, osim sa neophodnim osobljem kompanije.

Otkazi će biti uručeni svim kancelarijskim radnicima od 2. aprila, za koje se ispostavi da nisu u potpunosti vakcinisani, odnosno da nisu dobili najmanje dve doze vakcine protiv korone ni nakon stavljanja u status neplaćenog odsustva od 21. februara.

IT kompanije traže dokaz o vakcinaciji

T-Mobile nije prva američka kompanija koja se odlučila na ovako drastičnu meru. Google od zaposlenih, takođe zahteva da budu u potpunosti vakcinisani, a pravilo se primenjuje od 10. januara ove godine. Svi koji to nisu, a rade u kancelarijama i ne mogu da rade od kuće, imaju 30 dana plaćenog odsustva i nakon toga šest meseci neplaćenog, da bi na kraju dobili otkaz od jula, ako se ne vakcinišu u potpunosti. Slična pravila primenjuje i Intel, a kompanije Apple, Meta i druge, takođe zahtevaju od zaposlenih da budu u potpunosti vakcinisani, kako bi se vratili na posao iz kancelarije.

Nemački operator mobilne telefonije je internacionalno prisutna kompanija, čije mreže rade i u našem najbližem okruženju, ali za sada nema podataka o tome kakva će praksa biti u ostalim zemljama u kojima posluju. T-Mobile je našim korisnicima poznat po prvoj 5G tetovaži koju su nedavno uspešno izveli na daljinu u Holandiji, ali i po čestim hakerskim napadima na ovu kompaniju u SAD i drugim delovima sveta.

Tagovi