Svijet

AMERIČKI AVION SE SRUŠIO U MORE, ALI TEK TU KREĆE HAOS: Kinezi bi PRVI da ga nađu, počela POTJERA koju prati cio svijet

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Oštećenje na palubi nosača bilo je površno i sva oprema za letačke operacije je u funkciji.

Izvor: YouTube/Printscreen/Military Vids

Borbeni avion američke mornarice F-35C, koji je pokušao da sleti na pistu nosača aviona USS Karl Vinson u Južnom kineskom moru doživio je u ponedjeljak "nesreću pri slijetanju” na palubu broda. Tom prilikom povrijeđeno je sedam mornara, uključujući pilota koji je morao da se katapultira, saopštila je mornarica. 

Sedma flota mornarice je u saopštenju navela da je F-35C doživio nesreću pri slijetanju i da je udario u pilotsku palubu i nakon toga pao u vodu tokom rutinskih letačkih operacija. Pilot je bezbjedno katapultirao letjelicu i izvučen je helikopterom, navodi se u saopštenju.

Od sedam povrijeđenih mornara, četvoro je dobilo medicinsku pomoć na nosaču, dok su ostala trojica, uključujući pilota, prebačeni u zdravstvenu ustanovu u Manili, na Filipinima i u stabilnom su stanju, navodi mornarica.

Oštećenje na palubi nosača bilo je površno i sva oprema za letačke operacije je u funkciji što je omogućilo nastavak letačkih operacija, rekao je portparol Sedme flote poručnik Mark Lengford.

Mornarica je saopštila da je pokrenula istragu u uzrocima nesreće mlaznog aviona F-35. Američko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su dvije udarne grupe američkih mornaričkih nosača aviona, koje predvode brodovi USS Karl Vinson i US S Abraham Linkoln, u nedjelju počele operacije u Južnom kineskom moru, prenijela je agencija Rojters.

U saopštenju je navedeno da će se izvoditi vježbe koje uključuju operacije protiv podmornica, vazdušni napadi i PVO s ciljem jačanja borbene gotovosti. Učešće tolikog broja vazdušnih i amfibijskih brodova američke mornarice zajedno u Južnom kineskom moru naglašava velike sposobnosti američke mornarice u regionu u kojem Kina nastavlja da postavlja morske teritorijalne pretenzije.

Američka ratna mornarica nakon nesreće pokušava da izvuče svoj najnapredniji borbeni avion, što je izuzetno složena operacija, koju će Peking pažljivo pratiti. F-35C je jednomotorni stelt lovac i najnoviji mlaznjak u floti američke mornarice.

Pogledajte snimak:

Drama na nosaču aviona, povređeni pripadnici američke mornarice
Izvor: Youtube/Military vids

Tagovi