Svijet

Izrael skraćuje vrijeme izolacije na pet dana!

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Premijer Izraela Naftali Benet (Bennett) najavio je da će vrijeme izolacije za asimptomatske pacijente zaražene korona virusom u srijedu biti skraćeno sa sedam na pet dana, prenijeli su izraelski mediji.

Izvor: Kurir/Lucas Ledwaba / Alamy / Alamy / Profimedia

Vakcinisani će morati da se podvrgnu antigenskim testovima četvrtog i petog dana i mogu da izađu iz karantina ako imaju oba negativna rezultata.

Nevakcinisani će morati da se testiraju petog dana karantina, ali oni za razliku od vakcinisanih, ne mogu da se pouzdaju na kućni test već moraju imati potvrdu ovlašćenog centra za testiranje.

Ovakva odluka je donijeta u vrijeme kada raste broj zaraženih korona virusom u Izraelu i izolacija ometa svakodnevni život u zemlji i njenu ekonomiju.

Ministarstvo obrazovanja je objavilo da je oko 200.000 školske djece i zaposlenih u školama u karantinu jer su zaraženi ili su bili u bliskom kontaktu s inficiranom osobom.

Neki zdravstveni eksperti su se međutim izjasnili protiv skraćenja vremena izolacije.

Profesorka Galia Rahav, načelnica jedinice za infektivne bolesti u Medicinskom centru Šeba rekla je da pet dana nije dovoljno da spriječi infekciju i navela da su istraživanja pokazala da je virus potentan i može da se širi na druge čak i sedam dana nakon kontakta.

Ona je rekla da je zdravstveni sistem ionako pod pritiskom, da je potrebna jedna nedjelja karantina i da bi trebalo da se ukida samo ako je test negativan.

Rahav je dodala da ne bi voljela da je liječi neko bolestan ko može da je inficira kovidom-19, da razume da radne snage nema dovoljno zbog infekcija, ali da bi iz perspektive zdravlja bolje bilo sačekati.

Tagovi