Svijet

ISPRAVKA: Snimak cunamija nije nastao u Tongi

Autor Mia Stanković Izvor mondo.rs

Nakon erupcije vulkana u Tongi, na društvenim mrežama se proširio snimak talasa iz Indonezije, pogrešno predstavljen kao posledica erupcije. Naš portal je preneo da je nastao u Tongi, što se ispostavilo da nije istina.

Izvor: Youtube/sirajnoorani/screenshot

Podvodni vulkan Hunga Tonga Hunga Ha'apai, blizu pacifičke ostrvske države Tonga, eruptirao je u subotu, 15. januara 2022. godine, a kao posledica erupcije nastao je cunami na Pacifiku.

Ubrzo nakon erupcije, društvenim mrežama počeo je da se širi snimak uz opis da se radi o cunamiju uzrokovanom  ovim vulkanom, kao i da ljudi na snimku slikaju selfije dok talasi idu ka njima.. Najviralniji video objavljen je na Twitter profilu @sirajnoorani, gde ga je pogledalo više od 1,6 miliona ljudi.

Ali, kako navodi Rojtersov tim za proveru činjenica, ovaj snimak je zapravo iz Indonezije, a najranije objavljeni pronašli su na Jutjub kanalu od 6. decembra 2021. godine.

Dakle, snimak ne prikazuje cunami koji je nastao kao posledica erupcije vulkana u Tongi, već velike talase u Indoneziji. Video je objavljen mesec pre erupcije vulkana.

(Mondo)

Tagovi