Svijet

NAJVEĆI DVORAC U DOLINI LOARE: IMA 440 SOBA, 365 KAMINA I 84 STEPENIŠTA!

Autor Milena Mijušković Izvor nationalgeographic.rs

Dvorac Šambor je najveći loarski dvorac i jedan od prepoznatljivijih dvoraca na svijetu.

Izvor: National geographic Srbija

Bilo je potrebno blizu 30 godina da se sagradi zgrada sa 440 soba, 365 kamina, 84 stepeništa i štalom za 1200 konja. Međutim kralj koji ga je sagradio, Fransoa I, bio je u njemu svega nekoliko puta, kada je išao u lov.

Šambor ima arhitekturu karakterističnu za francusku renesansu.

Izvor: National geographic Srbija

Dvorac Šambor se sastoji iz centralne tvrđave i četiri kule koje okružuju centralni dio. Iako dobro utvrđen, dvorac nije trebalo da štiti od neprijatelja – čak i šanac i bedem su tu više iz dekorativnih razloga. Posebno je interesantan predivno ukrašen krov, za koji je kralj želio da što više podsjeća na vedutu Konstantinopolja. Njegov krov zapravo čini 11 različitih kula i 3 dimnjaka, raspoređenih, naizgled, bez ikakve simetričnosti, dok krajnji rezultat upućuje na suprotno – linija krova zaista izgleda kao da je svakom dijelu baš tu mjesto.

 Prema predanju, Leonardo da Vinči je dizajnirao inovativne dvostruko uvijeno stepenište, gdje se osobe koje se penju i one koje silaze ne susreću, da se kraljica i kraljeve ljubavnice ne bi sretale.

Najveći dvorac u dolini Loare ima 440 soba, 365 kamina i 84 stepeništa - od kojih je jedno osmislio Leonardo da Vinči

Zanimljivosti:

- Dvorac Šambor je poslužio kao inspiracija za Royal Holloway Londonskog univerziteta;

- 1939, pre početka Drugog svjetskog rata, "Mona Liza" je prenijeta iz Luvra u Šambor jer se vjerovalo da će tamo biti najbezbjednija.

Tagovi