Svijet

SRCE SVINJE KUCA U GRUDIMA ČOVJEKA, SADA JE NJEGOVO! Oglasili se doktori koji su obavili REVOLUCIONARNU transplantaciju

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Doktori koji su izvršili transplantaciju srca svinje u grudi čovjeka oglasili se za američke medije.

Izvor: YouTube/CBS News/Science and technology UI

Vijest da je čovjeku presađeno srce genetski modifikovane svinje obišla je svijet brzinom munje, a sada su se oglasili njegovi ljekari.

Ovo je prvi put da je uspješno presađeno srce svinje u tijelo ljudskog bića, a operacija je trajala osam sati i izvedena je u petak u Baltimoru, u američkoj državi Merilend. Dejvidu Benetu je presađeno srce svinje i on se trenutno oporavlja u Univerzitetskom medicinskom centru.

"Srce radi i izgleda normalno. Pravi puls, pravi pritisak, to je sada njegovo srce", rekao je direktor programa transplantacija tog medicinskog centra, dr Bartli Grifit.

"Mi ne znamo kako će se situacija dalje odvijati, jer ovo nikada do sada nije urađeno", dodao je on.

Naučnici godinama rade na tome da genetski modifikuju organe svinja, kako bi mogli da budu transplantirani ljudima. Problem je nastajao u odbijanju organa od strane ljudskog organizma, ali za sada se Benetov organizam prihvata srce svinje i ono kuca u njegovim grudima.

Doktori, međutim, podvlače da se iznenadno odbacivanje organa događa čak i u transplantacijama ljudskih organa, tako da je ishod ove revolucionarne operacije i dalje neizvjestan.

Pogledajte prilog o operaciji!

Čoveku presadili srce svinje
Izvor: CBS Evening News/YouTube