Svijet

BEBA PONOVO SA PORODICOM: Avganistanski dječak koji je prebačen vojnicima preko ograde, pa potom nestao, PRONAĐEN JE!

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Sohail Ahmadi je imao dva mjeseca kada je nestao 19. avgusta na aerodromu u Kabulu.

Izvor: YouTube/Printscreen/ WION

Dječak iz Avganistana koji je nestao u novembru nakon što je predat američkim trupama preko zida na kabulskom aerodromu usred haotične evakuacije ponovo je spojen sa svojom porodicom, navodi se u izvještaju.

Sohail Ahmadi, koji je imao dva mjeseca kada je nestao 19. avgusta, ponovo je spojen sa svojim rođacima u Kabulu, izvijestio je u subotu Rojters.

Bebin otac, bivši čuvar američke ambasade Mirza Ali Ahmadi, njegova supruga Suraja i četvoro druge djece ušli su na aerodrom u Kabulu ubrzo nakon primopredaje, dok su hiljade ljudi pobjegle iz Avganistana pošto je pao u ruke Talibana. Porodica Ahmadi ipak nije uspjela da pronađe Sohaila.

 Nakon što je magazin u novembru objavio priču o Ahmadiju, beba je pronađena sa Hamidom Safijem, 29-godišnjim taksistom koji živi u Kabulu, koji je bebu pronašao na aerodromu i odveo je kući da je odgaja. Safi je u početku odbijao da preda dijete.

"Čuvam ovu bebu. Ako se pronađe njegova porodica, daću im ga“, rekao je Rojtersu u novembru i dodao da ako se ne nađe, on će ga sam podići.

Ali u subotu, posle višenedeljnih pregovora i pomoći Crvenog krsta i hapšenja od strane talibana zbog otmice, Safi je konačno popustio, dajući dijete njegovom dedi i drugim rođacima u Kabulu, navodi Rojters.

Slike djece koja se prebacuju preko aerodromske ograde bile su široko rasprostranjene tokom poslednjih dana 20-godišnjeg rata, koji je predsjednik Džo Bajden odlučio da prekine.

Tagovi