Svijet

GASE SE "VRATA PAKLA" NAKON VIŠE OD 40 GODINA?! Predsjednik Turkmenistana šokirao odlukom, sve ima veze SA NOVCEM!

Autor Mia Stanković Izvor mondo.rs

"Vrata pakla“ su gasni krater koji bukti decenijama unazad i predstavljaju jednu od najvećih turističkih atracija u Turkmenistanu.

Izvor: Shutterstock.com/Freda Bouskoutas

Predsjednik Turkmenistana želi da zatvori jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija u zemlji.

Gurbanguli Berdimuhamedov, predsjednik ove zemlje, želi da ugasi "Vrata pakla“, gasni krater koji bukti decenijama unazad.

Lokacija, koja je takođe nazvana "Vrata pakla“, nalazi se usred pustinje, oko skoro 260 kilometara sjeverno od glavnog grada Ašhabada, i postala je atrakcija za malobrojne posjetioce zemlje.

Pakleni krater, čija je širina 58 metara i dubina 21 metar, nastala je 1971. nakon rušenja gasnog postrojenja Sovjetskog Saveza, navodi turkmenski novinski sajt Turkmenportal.

Geolozi su navodno zapalili lokaciju kako bi spriječili širenje gasa. Očekivalo se da će izgoreti poslije nekoliko nedelja.

Vrata pakla
Izvor: YouTube/How to Survive

Predsjednik sada nakon više od 40 godina želi da se požar ugasi navodno zbog negativnih uticaja na životnu sredinu i zdravlje mještana.

Mediji pišu kako je izjavio da ima i drugu motivaciju - novac.

"Gašenje plamena smanjilo bi gubitak potencijalnog izvoza gasa. Gubimo vrijedne prirodne resurse za koje bismo mogli da dobijemo značajan profit i iskoristimo ih za poboljšanje blagostanja naših ljudi“, rekao je predsjednik u televizijskim izjavama, prenosi Bi-Bi-Si.

On je zatražio od vladinih zvaničnika da "nađu rješenje za gašenje požara“.