Svijet

KO SE NE PREDA BIĆE ELIMINISAN: Predsjednik Kazahstana naredio policiji da "pucaju da ubiju" demonstrante BEZ UPOZORENJA

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Kasim-Žomart Tokajev je rekao da je do 20.000 "bandita" napalo finansijsku prijestonicu Kazahstana, Almati, i uništavalo državnu imovinu, dodajući da je odobrio upotrebu smrtonosne sile protiv njih.

Izvor: YouTube/Printscreen/ The Sun

Kazahstanski predsjednik naredio je bezbjednosnim snagama da „pucaju da ubiju bez upozorenja“ pošto su obračuni sa demonstrantima dramatično eskalirali.

Kasim-Žomart Tokajev je rekao da je do 20.000 "bandita" napalo finansijsku prijestonicu Almati i uništavalo državnu imovinu, dodajući da je odobrio upotrebu smrtonosne sile protiv njih.

U televizijskom obraćanju naciji rekao je: "Oni koji se ne predaju biće eliminisani". Predsjednik je pozvao u pomoć vojni savez predvođen Rusijom.

On je rekao da su mirovne snage stigle u Kazahstan iz Rusije i susjednih država na zahtjev i da će privremeno ostati u zemlji kako bi osigurale bezbjednost.

Razmještene su trupe iz Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbjednosti - saveza Rusije, Bjelorusije, Jermenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana.

Šalje se oko 2.500 mirovnjaka - ali bi taj broj mogao da se poveća, rekao je generalni sekretar alijanse ruskoj novinskoj agenciji RIA. U svom obraćanju, Tokajev je takođe zahvalio predsjedniku Vladimiru Putinu, kao i liderima Kine, Uzbekistana i Turske na pomoći u gušenju pobune.

On je kao "besmislicu" kritikovao pozive na razgovore sa demonstrantima koje su uputile neke druge zemlje i dodao: "Kakvi pregovori mogu da se vode sa kriminalcima, ubicama?"

Pogledajte scene krvavog protesta u galeriji:

U petak je tokom nereda ubijeno 26 demonstranata, dok je 18 ranjeno, a više od 3.000 ljudi je privedeno, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Dvojica pripadnika snaga bezbjednosti su obezglavljena i među najmanje 18 poginulih, saopštile su vlasti, dok je više od 700 zadobilo povrede.

Tagovi